Nytt

Krigen mot narkokartellene i Mexico har tall som nærmest minner om Irak. Det første halvannet året Felipe Calderon har vært president er 4.000 mennesker drept i narko-oppgjør. Calderon sendte inn hæren – 20.000 soldater – for å hjelpe politiet. Men nå er det soldatene folk klager over. De oppfører seg helt hensynsløst.

Folk sier de skjønner at soldatene må gå inn og undersøke, men det skal være med papirene i orden og de skal oppføre seg ordentlig. Det gjør de ikke, og klagebunken stiger. Soldatene kommer maskert og oppfører seg brutalt.

Ett interessant poeng: Kongressen i USA har nettopp bevilget 400 mill. dollar til narkokrigen, men det finnes ingen kontrollkrav til Mexicos politi og hær. Hvorfor ikke? Slike betingelser var vanlige før. Nå er det Mexico som ikke vil ha dem. De vil ha frie hender. Det sier noe om hvor mye forholdene har forandret seg i USA og stått stille i Mexico.

A $400 million drug-war aid package just approved by the U.S. Congress does not require the U.S. to verify that Mexico’s military is respecting human rights, as many American lawmakers and Mexican human rights groups had insisted.

The requirement was dropped at the insistence of Mexican officials, who said it would violate the country’s sovereignty.


Mexican military losing drug war support