Nytt

Barack Obama vil satse mer på bekjempelsen av Taliban og Al Qaqida i Afghanistan. Han vil også stramme opp Pakistan og minne dem om hvor mye Washington yter. -Det budskapet er ikke blitt sendt, sa Obama under Afghanistan-besøket søndag.

Obama får «hjelp» av utviklingen: David Petraeus, avtroppende sjef i Irak, sier det er tegn til at Al Qaida trapper ned i Irak og forflytter innsatsen til Afghanistan. Dermed kan Obama få vist at han både er handlekraftig og tøff når situasjonen krever det.

Kampen mot Al Qaida og Taliban i Afghanistan klinger også mer riktig i amerikanernes ører. Det er tilbake til oppgjør med kreftene bak 9/11, og det støtter folk fortsatt.

Obama hadde med seg den republikanske senatoren Chuck Hagel og demokraten Jack Reed.

Obama, Hagel and Reed have called for an end to the U.S. combat role in Iraq. In their statement, they emphasized that Afghanistan is «the central front in the war on terrorism.

«Those who actually attacked us on 9/11 reside in the badlands between Afghanistan and Pakistan. They have regrouped and they are getting stronger, as we saw yesterday with attacks throughout Afghanistan that resulted in the deaths of a NATO soldier and several members of the Afghan police,» they said.

Obama has suggested adding two or three brigades to the U.S. deployment to Afghanistan. A brigade is roughly 3,500 troops.

Obama fikk også signalisert at han ville snakke et tydligere språk til Pakistan, som han mener har fått slippe for lett.

Separately, in a broadcast interview, Obama suggested the U.S. link continued military aid to Pakistan to the government’s willingness to combat terrorists in a lawless region astride its border with Afghanistan.

«I think that the U.S. government provides an awful lot of aid to Pakistan, provides a lot of military support to Pakistan. And to send a clear message to Pakistan that this is important, to them as well as to us,» he said. «I think that message has not been sent.»

Security problems in Afghanistan cannot be solved, he said, «without engaging the Pakistan government.»

Obama ser ut til å være right on target, og oppnår flere ting på en gang.


Obama: Step up effort against Taliban, al-Qaida

Les også

-
-
-
-
-

Les også