Et nytt stort ismassiv er i ferd med å sprekke og rive seg løs fra Antarktis. Opprinnelig var Wilkins ice shelf på størrelse med Nord-Irland, men flere suksessive fragmenteringer har gjort den gjenværende biten mye mindre. Forskerne er sjokkert og overrrasket. I begynnelsen av 90-tallet trodde man det ville ta 30 år før ismassivet var borte. Det tok under halve tiden.

«Wilkins Ice Shelf is the most recent in a long, and growing, list of ice shelves on the Antarctic Peninsula that are responding to the rapid warming that has occurred in this area over the last fifty years,» researcher David Vaughan of the British Antarctic Survey (BAS) said.

«Current events are showing that we were being too conservative, when we made the prediction in the early 1990s that Wilkins Ice Shelf would be lost within 30 years. The truth is, it is going more quickly than we guessed.»

In the past three decades, six Antarctic ice shelves have collapsed completely — Prince Gustav Channel, Larsen Inlet, Larsen A, Larsen B, Wordie, Muller and the Jones Ice Shelf.

Det er vinter i Antarktis, likevel flyter store ismassiv vekk. Hva kan det komme av? Vitenskapen tror det er varme strømmer nordfra som tiner isen undenifra.

Antarctic ice shelf ‘hanging by thread’: European scientists

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.