Feature

Ben Kinsella (16) ble den 17. ungdommen som er knivdrept i London i år. Det er noen felles karakteristika: ungdommer som vil ut og more seg og blir offer for utagerende voldsmenn. De bruker ofte kniv, og ofte er voldsmennene utlendinger. Det er fakta det er vanskelig å skjule. Det handler om barns sikkerhet. Resultatet vil kunne forsterke tendensen i retning et mer segregert samfunn. Det vil samtidig forsterke territoriell segregasjon, der områder blir no-go areas, også for politi og myndigheter, med alt hva det betyr for bander og organisert kriminalitet.

VG skriver over to sider om en 18-åring som drepte en 17-årig kamerat dagen etter en fest hvor de hadde kranglet. De møttes for å skvære opp, men det endte med drap. Helt på slutten av artikkelen siteres et vitne:

-Han var verdens flotteste gutt. Dette er helt forferdelig. Vi er fra samme landsby og har begge vært flyktninger, sier Sherko Fatahi (21) til VG.

Disse forbrytelsene får stor oppmerksomhet pga sin sanseløse, meningsløse karakter.

Helt ut av det blå nevnes en «landsby» – hvor? Og bakgrunnen som flyktninger. Sentrale opplysninger, men journalistene i VG – tre skrivende og to fotografer – vet åpenbart ikke hva de skal gjøre med dem og har heller ikke fått noen hjelp.

Den økende volden har beviselig med kultursammenblanding å gjøre. Tradisjoner og konflikter bringes med, tilpasning til nytt miljø spiller inn, det samme gjør en lavere terskel for grov vold. Det er mye negativt på en gang, og mediene frykter åpenbart virkningene. Men tror de det er bedre med halvkvedede viser?

Drapene er spesielle. De fremstår som sanseløse/meningsløse og vekker stor oppsikt. I London sto søster til Ben Kinsella frem på en pressekonferanse sammen med resten av familien. Brooke (24) har spilt i serien Eastenders. Hennes appell gjorde inntrykk. Mødrene forteller om hvor redde de er når barna deres er ute i byen. Også i dette tilfelle. Så skjer katastrofen:

He had gone for drinks with friends at Shillibeers bar in Islington, a week after finishing his GCSEs. An argument between two groups of youths erupted in the bar and continued in the street. Police believe that Ben was stabbed by four black teenagers, thought to be one or two years older, about 50 yards from the bar.

Linda Robson, the star of Birds of a Feather, revealed last night that her son Louis had tried to save Ben’s life. He had tried to keep him alive by stanching the flow of blood and speaking to him as he lay in the street.

The actress, a friend of Ben’s family, said that she felt petrified for her children. «Every time our kids walk out of the door I can’t breathe. I’ve got butterflies. I picture all this happening … That’s what every parent feels.»

On Saturday Ms Robson had phoned her son every half an hour and been reassured that the boys were not drinking and «everything was fine». She added: «Just as my husband was arriving to pick my son up, Louis rang — he was in a terrible state — to say that Ben had been stabbed.

«Something had happened outside the club. They all ran out and some boys chased them. They got separated. Someone told Louis that Ben had been stabbed. Louis then went back to Ben and cradled him as he was dying.


EastEnders actress pays tribute to ‘angel’ murdered brother