Nytt

Forfatningsdomstolen i Tyrkia vedtok mandag enstemmig å behandle spørsmålet om regjeringspartiet AKP forrykker skillet mellom stat og religion, og således bør forbys. Domstolen vil også behandle spørsmålet om statsminister Recep Erdogan og president Abdullah Gul skal utestenges fra politisk arbeid i fem år. -Avgjørelsen er en krigserlæring, sier en kommentator.

Det var riksadvokaten som for kort tid siden ba Forfatningsdomstolen ta stilling til lovligheten av AKP. Domstolen kunne ha avvist saken. Det gjorde den altså ikke og dermed kastes Tyrkia ut i stor politisk usikkerhet.

After a lengthy meeting, the Constitutional Court’s 11 judges decided in a rare unanimous ruling to take up the case for closing the AK Party and for barring Erdogan and dozens of other lawmakers from politics for engaging in Islamist activities aimed at weakening the secular state.
..
The court’s deputy head, Osman Paksut, said in a short televised statement that seven of the 11 judges voted in favor of considering the call to bar President Gul from politics — enough to bring him too within the scope of the investigation.

Eight of the 11 judges were appointed by Gul’s predecessor, Ahmet Necdet Sezer, a staunchly secularist foe of the AK Party.

The court could throw out the case against the AK Party, but analysts say the unanimous verdict sounds an ominous note.

«The general feeling is that we’re tilting towards closure of the AK Party, meaning a chaotic political and economic outlook,» veteran commentator Mehmet Ali Birand told Reuters.

«I don’t believe Erdogan will give up, he will fight to the end. This is all-out war. It doesn’t look good.»

Saken kan også forsinke Tyrkias forhandlinger med EU. EU-forhandler Ollie Rehn var bestyrtet over at en domstol skal avgjøre det som i virkeligheten er et politisk spørsmål. Han mente det rette forum hadde vært nasjonalforsamlngen. Rehn sa han må informere kommisjonen om det inntrufne.

Turkish court to hear case to close ruling AK Party