Nytt

To britiske tabloider, the Daily Express og Daily Star, ber foreldrene til Madeleine McCann om unnskyldning for å ha påstått at de kan ha stått bak datterens forsvinning. De skal også betale paret en betydelig erstatning.

Avisenes tilbaketog er enestående i britisk pressehistorie:

– De (avisene) skrev enhver bit av spekulasjon fra enhver kilde. Vi lurte på hvor lenge det kunne fortsette, sier mediekommentator Kim Fletcher til Sky News.

Mediekommentator Roy Greenslade sier til BBC at unnskyldningene er unike.

– Jeg mener dette er en utrolig tilbaketrekning, u-sving, av Express-avisene, sier han.

Spørsmålet er: Når vil VG og Dagbladet gjøre det samme? Også de skrev «enhver bit av spekulasjon fra enhver kilde». Ikke med ett ord har avisene tatt selvkritikk på den hensynsløse journalistikken og fråtseriet i andres ulykke.

VG hadde på et tidspunkt 7-8 journalister i sving, både i Storbritannia og Portugal, og syntes på et tidspunkt overbevist om at paret var de skyldige. Man skrev ukritisk av hver eneste lekkasje fra portugisisk politi, på et tidspunkt da det var åpenbart at det var noe galt med etterforskningen. Også etterpå, da paret flyttet tilbake til Storbritannia, fortsatte VG å dekke saken som om det bare var et tidsspørsmål før foreldrene ble tatt. Dagbladet var ikke stort bedre, men har ikke de samme ressursene.

Sier unnskyld til Madeleines foreldre