Nytt

Igår Carlyle Capital, som tapte 17 milliarder dollar, idag: investeringsbanken BearStearns som falt 47 prosent i verdi og måtte ha tilført cash fra JPMorganChase og Federal Reserve. Farten utfor øker og med den panikken.

Det sies at BearStearns ikke var risikosøkende, men ble innnheten av krisen i boliglånmarkedet. BearStearns skal ha brent seg på hedgefond.

>But after two of its hedge funds that specialized in the subprime mortgage market collapsed last summer, Bear’s expertise became its Achilles’ heel as the plummeting market for complex securities tied to subprime mortgages severely damaged its core business.

Men den som husker morgennyhetene vil vite at Justisdepartementet nettopp har godkjent at hedgefond kan introduseres i Norge. Dette instrumentet har hittil vært forbudt fordi det er så komplisert, og kan ha slike ringvirkninger. Hedgefond driver gearing og hvis de får markedet mot seg kan fallet bli stort og kraftig. Det var noe tilsvarende Terra-kommunene rotet seg bort i med Citibank. Bobestyrerne måtte bruke flere dager på å forstå hvordan instrumentene var satt sammen. For noen år siden holdt et hedgefond Long Capital Management på å utløse en mini-krise i amerikansk økonomi, og myndighetene måtte intervenere.

At en SV-minister gir grønt lys til et slikt instrument midt under en finanskrise er intet mindre enn utrolig. At oraklet Peter Warren hilste meldingen velkommen lammet kanskje den kritiske sans hos NRK? Meldingen passer med nyheten om at Oljefondet har plassert 20 milliarder i skatteparadis. Finansminister Halvorsen kan forsøke å forklare og forvare hun bare vil: handlinger snakker høyere enn ord.