Feature

mark.daily.21.jpg

Mark Daily var en disse våkne, unge mennesker som vil forandre verden. I utgangspunktet var han mot krigen i Irak, men selvstendig tankearbeid og input fra skribenter som Christopher Hitchens, fikk ham på andre tanker. Han vervet seg, selv om han var nygift og ikke hadde trengt å dra. Mark ville gjøre en forskjell. Han fikk lederansvar. En dag de var ute i pansrede kjøretøyer, insisterte Mark på å bytte plass med kjøretøyet foran, som ikke var skikkelig pansret. Like etterpå eksploderte 750 kilo sprengstoff. Alle i APC’en døde.

Hitchens fikk en mail om at den unge døde soldaten var blitt inspirert av hans skriverier. Det gjorde et dypt inntrykk på ham. Han kontaktet familien i California, og det oppsto en dyp kontakt. Hitchens var med på begravelsen.

Han skrev om gutten og familien i Vanity Fair. Det var en fin, personlig artikkel. Hitchens er ydmyk. Likevel må Stian Bromark i Dagbladet kalle ham «patetisk». Det er vel fordi Dagbladet skammer seg over en slik idealisme, eller ikke en gang vet hva det er.

A Death in the Family