Nytt

terror_DW_Politik_K_372010g.jpg

Tre menn – to tyske konvertitter til islam og én tyrker – alle under 30 år, er arrestert i Tyskland mens de holdt på å bygge bomber som trolig skulle brukes 11. september. Ifølge politiet var to av målene flyplassen i Frankfurt – en av Europas travleste – og den amerikanske basen Ramstein.

Politiet har fulgt mennene i flere måneder. Det var da de holdt på å bygge bombene i et sommerhus, at politiet slo til.

De tre hadde skaffet seg 730 liter vannstoffhyperoksyd med en renhetsgrad på 35 %. Sammen med aceton og saltsyre kan det gi sprengstoff tilsvarende rundt 450 kilo TNT, anslår politiet. En slik mengde er ustabil og må brukes raskt. Derfor er politiet overbevist om at det var meningen å slå til på seksårsdagen for 9/11.

Radiokanalen Südwestrundfunk uppger att sprängmedlen hittats i en lägenhet och att de gripna hade kommit «mycket långt» med planläggningen av terrordåden.

– Det fanns ett omedelbart hotläge, sade försvarsminister Franz Josef Jung (CDU) i tv-programmet ARD-Morgenmagazin.

På tidningen Der Spiegels webbplats utpekas alla tre männen som radikala islamister. De två tyskarna, från Saarland respektive Bayern, har konverterat till islam. Den tredje mannen är turkisk medborgare. Spaningarna mot männen ska ha pågått i flera månader.

Tv-kanalen ZDF uppger att männen i flera månader stått under bevakning. Kanalen säger att männen på tisdagseftermiddagen upptäcktes i färd med att bygga en bomb i en sommarstuga.

I samma stuga ska polisen ha funnit papper som visar att männen, samtliga under 30 år, också ska ha planerat attacker mot flera nattklubbar – klubbar frekventerade av amerikaner. En av männen ska också ha varit beredd att utföra en självmordsbombning.

De tre skal ifølge Die Welt tilhøre en utbrytergruppe fra Hizb ut-Tahrir kalt Jihad-unionen. Alle skal ha vært på treningsleir i Pakistan.

Lederen for det islamske rådet, Ali Kizilkaya, ber om at ikke alle konvertitter blir mistenkt for å være terrorister.

Tre gripna för planerat terrordåd