Nytt

Venezuelas regjering saksøker den venezuelanske stasjonen Globovision for å ha benyttet «underbevisste beskjeder» for å oppfordre seerne til å drepe president Chavez. De underbevisste beskjedene har i følge Venezuelas informasjonsminister William Lara blitt sendt over eteren i form av bilder av attentatet mot paven i 1981 i kombinasjon med avspilling av refrenget fra salsa-sangen «Have faith, this doesn`t end here».

– Slik jeg ser det, har denne fjernsynsstasjonen i denne spesifikke delen av sine sendinger, gjort seg skyldig i å oppfordre til et attentat mot Venezuelas statsoverhode, sa Lara ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Globovisions direktør Alberto Federico Ravell nektet for at de hadde gjort noe galt og kaller anklagene «latterlige».

Beskyldningene kommer dagen etter Globovisions tette dekning av demonstrasjonene mot Chavez` beslutning om å tvinge den opposisjonstilnyttede fjernsynskanalen RCTV til å avslutte sine sendinger. Natt til mandag gikk stasjonen RCTV, som åpent støttet kuppforsøket mot Chavez i 2002, av luften. Stengningen har ført til massive demonstrasjoner over hele Venezuela.

RCTV er en av de mest sette kanalene i Venezuela, og er samtidig i sterk opposisjon til president Chávez. Han anklager kanalen for å ha deltatt i kuppforsøket mot ham i 2002, og skape splid i Venezuela.

– TV-kanalen ble en trussel mot landet, så jeg valgte å ikke fornye lisensen fordi det var mitt ansvar, sa Chavez i en tale på lørdag.

I stedet vil regjeringen gi frekvensen til en ny allmennkringkaster, Teves. Venezuelas høyesterett har bestemt at TV-kanalen som overtar sendenettet også skal overta sendeutstyret til RCTV, og det militære er bedt om å passe på utstyret.

Med etableringen av Teves vil regjeringen kontrollere to av de fire landsdekkende TV-kanalene i Venezuela.

Samtidig som den venezuelanske regjeringen tar kontroll over landets tv-kanaler, saksøker Venezuela den amerikanske fjernssynstasjonen CNN for å ha knyttet president Chavez til al-Qaida. På en pressekonferanse i Caracas viste informasjonsminister Lara det han hevder er CNN-opptak hvor bilder av Chavez var sammenstilt med bilder av Osama bin-Laden.

Informasjonsministeren viste også til CNN`s dekning av demonstrasjonene mot Chavez i Caracas, og påsto at tv-bildene CNN brukte i innslaget i virkeligheten stammer fra Mexico.

Dagbladet: Venezuela saksøker CNN