Seks utenlandske statsborgere er pågrepet i Venezuela, anklaget for å ha planlagt å drepe president Nicolás Maduro i et CIA-komplott.
De seks–tre amerikanere, to spanjoler og en tsjekker–ble pågrepet lørdag, og pågripelsene ble kunngjort på statlig fjernsyn av landets innenriksminister Diosdado Cabello.
Ifølge Cabello er de seks pågrepne del av et komplott ledet av USAs etterretningstjeneste CIA for å drepe landets leder og styrte regjeringen.
Politiet har ifølge Cabello tatt beslag av over 400 automatgevær i forbindelse med pågripelsene, og våpnene ble vist fram på TV lørdag.
– De kontaktet franske leiesoldater, de kontaktet leiesoldater fra Øst-Europa og de planla en operasjon for å angripe landet vårt, sa han.
– Vi vet at den amerikanske regjeringen kan knyttes til denne operasjonen, la han til.
Cabello navnga en av de pågrepne amerikanerne, Wilbert Joseph Castañeda Gómez, som skal ha bakgrunn fra U.S. Navy SEALs, den amerikanske marinens spesialstyrke.
Ifølge den venezuelanske innenriksministeren har Gómez bakgrunn både fra Afghanistan, Irak og Colombia.
USA har ikke bekreftet identiteten til de tre amerikanske statsborgerne, men amerikansk UD opplyser at de er kjent med at en av dem har militær bakgrunn.
USA avviser derimot kategorisk at CIA kan knyttes til attentatplaner mot Maduro eller andre i Venezuela.
– Enhver påstand om amerikansk innblanding i et plott for å kaste Maduro er kategorisk falsk, heter det i en uttalelse fra Washington.
– USA fortsetter å støtte opp om arbeidet med å finne en demokratisk løsning på den politiske krisen i Venezuela, heter det.
Spania avviser også anklagen om at landets etterretningsorganisasjon er involvert i en plan for å styrte Maduros regime, slik Cabello hevder.
– Spania nekter kategorisk for dette og tilbakeviser alle insinuasjoner om involvering i en politisk destabiliseringsoperasjon i Venezuela, sier en kilde i spansk UD.
Kilden bekrefter at departementet er kjent med at to spanske statsborgere er pågrepet i Venezuela, men sier at de verken jobber for den spanske etterretningsoperasjonen CNI eller andre statlige institusjoner.
Forholdet mellom Venezuela og den tidligere kolonimakten er anstrengt etter at den venezuelanske opposisjonslederen Edmundo González Urrutia for en uke siden flyktet til Spania etter å ha blitt truet med arrestasjon.
At statsminister Pedro Sánchez tok imot Urrutia, og at en spansk statsråd nylig omtalte Maduro som diktator, har heller ikke falt i god jord i Venezuela, som har hjemkalt sin ambassadør fra Madrid.
Den spanske ambassaden i Caracas har bedt om mer informasjon og tilgang til de pågrepne for å kunne verifisere identiteten deres og fastslå hva de er anklaget for.
Kunngjøringen av pågripelsene kommer også få dager etter at USA innførte sanksjoner mot 16 av Maduros allierte. USA anklager dem for valgfusk i valget i slutten av juli.
Valgkommisjonen–som regnes som lojal mot Maduro–utpekte presidenten til vinner, men har ikke dokumentert resultatet.
Opposisjonen mener de vant overlegent.
(©NTB)