Nytt

hassan.butt.jpg

I april 2004 ble det holdt et noe spesielt grillselskap i Hendon utenfor London: et hundretall menn møttes for å samle inn penger til en treningsleir for jihadister i Pakistan.

Bare noen uker senere var to av Storbritannias farligste jihadister, Mohammad Sidique Khan og Omar Khyam på plass i Malakand-leieren. Khan skulle lede 7/7-selvmordsbomberne, mens Omar Khyam ble arrestert sammen med resten av gjengen i mars 2004. De rakk aldri å gjøre ferdig kunstgjødselbomben.

Det store spørsmål er: hvordan unngikk politiet å rulle opp 7/7-gjengen? Det var tett kontakt mellom de to gruppene, likevel greide ikke politiet å nøste videre.

Den som forteller om det spesielle grillselskapet er Hassan Butt. Han var tidligere et sentralt medlem av islamistgruppa Al Muhajiroun.

I forrige måned ble Butt knivstukket og slått ned i sitt hjem i Manchester etter at han hadde stått frem på amerikansk tv og sagt at islam har kreft og navnet er vold. Han regner med nye angrep, men snakker likevel.

Butt var sammen med Babar, som den gang var sentral og bidro til å bilegge intern strid. I 2004 var han dum nok til å fly til Amerika, og der fikk han valget mellom livsvarig eller samarbeid med poliitet. Babar valgte det siste. Han kunne fortelle mye om nettverkene i Storbritannia med linjer til Pakistan. Men av en eller annen grunn har heller ikke Babar tipset om Khan og 7/7-gruppa.

Butt — who was stabbed and beaten up near his home in Manchester last month after saying on American television that violence was a cancer in Islam — is prepared for further serious reprisals. He believes that the British authorities are only now waking up to the threat of the jihadist network in the UK. THE guests at the barbecue that evening in late April 2003 — held in the wake of the invasion of Iraq — included about 100 hardcore Islamists.
..
Butt believes that many of those present that evening had followed a similar trajectory to his own. From flirting with political agitprop before 9/ll, they had travelled to Pakistan after the US invasion of Afghanistan in 2001 and had become hardened through contact with serious players in the jihadi world.

According to Butt, several hundred British radicals received weapons training and Islamist tutorials. Lacking central leadership, however, they splintered into cells, incapable of operating effectively on their own.

Babar, his fellow guest at the jihadist barbecue, played a key part in bringing these groups together before he became a supergrass.

Avsettelsen av Taliban var nok til å provosere jihadistene til motstand. I april 2004 kom invasjonen av Irak på toppen av det hele.

The jihadi house parties of hate