Nytt

Den italienske fotografen Daniele Mastrogiacomo ble løslatt mandag etter å ha vært kidnappet i 15 dager i Afghanistan. Nå innrømmer både italienske og afghanske myndigheter å ha forhandlet med kidnapperne og at de løslot fem Taliban-fanger mot å få frigitt Mastrogiacomo.

Forhandlingene har fått hard kritikk fra andre europeiske land og USA

– Vi forhandler ikke med terrorister, og vi anbefaler heller ikke andre at gøre det, sagde Sean McCormack, der er talsmand ved det amerikanske udenrigsministerium, ifølge New York Times.

Ifølge en amerikansk embedsmand var det det afghanske myndigheder, der havde ansvaret for de fem talebanere, og ikke NATO-styrkerne, som leder de allierede soldater. Ifølge embedsmanden vidste NATO overhovedet ikke, at fangebytningen ville finde sted.

Flere lande har også påpeget, at Italiens handling kan være med til at skabe en farlig præcedens.

– Når vi skaber en situation, hvor man kan købe talebankrigeres frihed ved at fange en journalist, så vil der på kort sigt ikke være flere journalister, sagde den hollandske udenrigsminister, Maxime Verhagen, ifølge New York Times.

Kritikken ble understreket av at en av de frigitte, en talsmann for Taliban, umiddelbart uttalte offentlig at han straks ville skaffe seg våpen for å fortsette kampen mot de allierte styrkene.

Den italienske regjeringen avviser imidlertid kritikken, for i følge statsminister Romano Prodis talsmann kommer det enkelte menneskes liv foran alt annet:

– Vi mener, at et menneskes liv er meget værdifuldt. Så hvis der er en chance for at redde et liv, skal vi gøre alt, hvad vi kan. Det er vores meget enkle linje og ikke andet, sagde en talsmand for premierminister Romano Prodi ifølge New York Times.

Avisen.dk: Italien byttede fanger for at få journalist fri