Nytt

Fire srilankesere er halshugget i Saudi-Arabia, og domstolen ga også ordre om at kroppene skulle henges ut til offentlig skue.

Det er ikke ukjent med dødsstraff i Saudi-Arabia, men omstendighetene sier en del om samfunnet utover selve straffen: ifjor ble over 86 menn og to kvinner henrettet. Over halvparten var utlendinger, et oppsiktsvekkende høyt tall. Den dårlige rettssikkerheten reiser tvil om sakenes gyldighet.

Rettssakene går for lukkede dører, og tortur er vanlig. De pårørende blir ikke varslet og får heller ikke utlevert kroppene. Noe nytt som kom frem i dette tilfellet var at de tiltalte fikk beskjed om at det ville mildne dommen hvis de konverterte.

In the lead up to the execution, the prisoners had converted their religion from Buddhist to Muslim when they were told it would earn them a reprieve, a sister of one of the prisoners said in a telephone interview on Wednesday. Her claim could not be independently confirmed.

«The Saudis said if you become Muslim we will change the punishment, he became a Muslim, but they didn’t change it,» said the sister, who insisted on anonymity because of the sensitivity of the case. «We begged … that it not be that punishment, but they didn’t listen. They just said they can’t give us the body.»

Bodies of four Sri Lankans ordered strung up after execution in Saudi Arabia