Nytt

Den kontroversielle super-moskèen som er planlagt oppført i øst-London, blir stoppet av den britiske regjeringen, skriver avisen Telegraph.

Moskèen skulle romme tolv tusen mennesker og bli den største religiøse bygningen i Storbritannia. Den var planlagt oppført i nær tilknytning til anleggene for de olympiske leker i London i 2012, og byggesøknaden peker på at moskèen blant annet kan fungere som et mottakssenter for utøvere og tilskuere fra muslimske land under OL. Nå setter regjeringen foten ned.

The group behind the plans is Tablighi Jamaat, a Muslim missionary sect whose charitable trust, Anjuman-e-Islahul Muslimeen, has owned the 18-acre site since 1996. Tablighi Jamaat was called «an ante-chamber for fundamentalism» by French security services. Two of the July 7 London suicide bombers are believed to have attended one of its mosques.

A senior security source said that he was concerned about the proposed mosque, and expected ministers to use their powers to call in, and turn down, the planning application.
The move was confirmed by a senior Government source, who said there were fears that the giant mosque could damage community relations in the area, and added: – We are going to stop it.

Inntil nylig var oppføringen av den enorme moskèen utelukkende et spørsmål om tid, men etter hvert er det blitt reist motforestillinger av fra mange hold.

Gruppen bak det ambisiøse moskè-prosjektet, Tablighi Jamaat, representerer en konservativ og ultraortodoks retning innen islam, og har nære forbindelser med wahabister i Saudi Arabia. Årlig medvirker de til å sende hundrevis av britiske muslimer til madrassa-skoler i Pakistan, som mistenkes for å bedrive hjernevasking av sine elever.

I et forsøk på å reise politisk støtte til prosjektet har Tablighi Jamaat leid en lobby-organisasjon som har tradisjon for å støtte kontroversielle prosjekter. Organisasjonen begrunner sin støtte med at Tablighi Jamaat er apolitisk og bare ønsker et sted der de kan praktisere sin religion i fred. Et offentliggjort memo fra FBI hevder imidlertid at Tablighi Jamaat er en front for al-Qaida og brukes til å verve terrorister.

Den planlagte moskèen møter forøvrig motstand fra muslimske borgere i Storbritannia, som mener at moskèen på langt nær vil fungere inkluderende:

Muslims living near the site, in West Ham, have raised more than 3,000 signatures on a petition calling for the project to be halted. They want any new mosque to draw in all strands of Islam.

Også kristne organisasjoner stiller seg skeptiske til de ambisiøse byggeplanene:

Alan Craig, a Newham councillor for the Christian People’s Alliance party, has warned of the «community and security impact» that the mosque would have, and claims Muslims are already moving into the area in preparation for its opening.

Moskèen i tilknytning til OL-anleggene har lenge sett ut til å bli en realitet, samtidig som Kingsway Christian Centre, Europas største evangeliske kirke med plass til tolv tusen mennesker, må rives for å gi plass til Londons OL-anlegg.

Telegraph:Supermosque for 70,000 ‘will be blocked’