nbnp13.jpg

Et femtitall demonstranter avbrøt lørdag forestillingen til Den engelsk nasjonalballetten for å protestere mot stjernedanseren Simone Clarke. Publikum likte ikke avbrytelsen og buuet.

Less than 15 minutes into Simone Clarke’s star performance in Giselle, protesters taunted her from the stalls with the words: «The principal ballerina is a BNP member. No to facism in the arts.»

In an extraordinary escalation of the row that has surrounded the English National Ballet company for weeks, a 34-year-old man and several sixth-form students jumped up from their seats to shout: «Black and white unite. No to the BNP.»

Simone Clarke så ut til å være forberedt på avbrytelsen. Et hundretall mennesker hadde demonstrert utenfor teatret før forestillingen, blant dem flere fra organisasjonen United Against Fascism, som borgermester Ken Livingstone er leder for.

Publikums reaksjon tyder på at forsøkene på å få Simone Clarke sparket med direkte metoder, ikke blir satt pris på.

But there were loud cries of «shame» and «shut up» from the usually tranquil ballet audience, which yesterday included high profile members of the BNP.
..
But some of the London Coliseum’s 2,000-odd spectators were angry and upset that a performance of such serenity had been hijacked by «ugly politics».
..
It was an absolutely outrageous outburst, and completely inappropriate», said Angela Large, a 50-year-old photographer who was among many to pay more than £40 for a seat in the stalls.

«I have no sympathy with the BNP but to attack and humiliate someone while they are using their talent and doing their job is the wrong way to make a statement.»

Det var Guardian-journalisten Ian Cobain som avslørte at Simone Clarke var medlem av det høyreorienterte British National Party. Han utga seg for å være sympatisør, ble medlem og fikk tillitsverv som ga ham tilgang til medlemslister og korrespondanse.

Men det eneste han kunne avsløre etter flere måneders medlemskap var bruk av kryptert e-post og hemmelige medlemslister. «Slightly sinister» er betegnelsen Cobain brukte lørdag. Det eneste politiske han fant ut var at partiet ønsker å rekruttere ut over arbeiderklassen, blant middelklassen.

Clarke ble outet av Cobain, og sto ved sine meninger da pressen sto på døren. For det skal hun sies opp, mener blant annet Lee Jaspers som er rådgiver i «race relations» for borgermester Ken Livingstone.

NRK tendensiøs

Kulturbeitet ved Agnes Moxnes tok opp saken i dagens sending, og introduserte den med at det har vært demonstrasjoner. Korrespondent Kari Grethe Alstad rapporterte fra London. Hun kan enten ikke ha satt seg inn i saken, eller ønsket å gi et skjevt bilde. Ikke med ett ord nevnte hun at Clarke var blitt outet. Alstad snakket om at Clarke selv hadde søkt offentligheten med sine standpunkt. Hun kalte BNP for rasistisk og fascistisk. Det er samme språkbruk som Clarkes motstandere. Det ble heller ikke sagt noe om at forestillingen ble avbrutt og at demonstrantene for stor del var kledt i abaya, helside svarte drakter.

Moxnes begikk en journalistisk uredelighet da hun intervjuet leder av Norske dansekunstnere, som overhovedet ikke kjente saken ut over det Alstad hadde rapportert. Moxnes forsøkte å få lederen til å uttale seg på Alstads premisser, og de underslo at Clarke var blitt outet.

Moxnes forsøkte gjentatte ganger å få lederen til å henne til å si at det var betenkelig å ha en ledende danser med slike synspunkter. Men lederen holdt seg til det prinsipielle: folks politiske synspunkter var deres egen sak.

Activists taunt the BNP ballerina

BNP ballerina dances through protest by anti-racists

English National Ballet

Et mektig våpen

Bildet: fra demonstrasjonen utenfor teatret hvor matineforestilliingen med balletten «Giselle» fant sted lørdag. Det er interessant å se på hvor forskjellig The Telegraph og Guardian beskriver saken.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.