Kommentar

Erik Rudeng og Fritt Ord støtter mye rart. Slik må det nødvendigvis være. Men ett sted bør grensen gå, og den bør gå ved bevegelsen til Muqtadah al-Sadr.

I en annonse for arrangementet Røster fra Irak, som skal holdes i Konserthuset lørdag, heter det at det skal delta en Hashim Mohammad Ahmad fra venstrefløyen i Sadr-bevegelsen.

Sunt vett tilsier at man holder en viss avstand til noen av personene bak «Fritt Irak». Det er umulig å vite hvem man har med å gjøre. Det er grumset vann, og bare retorikken om «motstandskamp» tilsier forsiktighet. Motstandskamp i Irak vil si avkappede hoder, kidnappinger, skyting og bomber mot moskeer, selvmordsangrep. Det finnes ikke én clean motstandsgruppe i Irak. Alle er på et eller annet vis innblandet i noe dirty, og det blir skitnere for hver dag som går.

Likevel kan Fritt Ord finne på å støtte arrangementet. Man kan skylde på uvitenhet. Men ordet Sadr-bevegelse burde få selv den mest uvitende til å reagere. Mahdi-militsen til Moqtadah er en «bunch of killers». Det er de som driver de verste dødsskvadronene.

Har Fritt Ord i det hele tatt tenkt over hvilke krefter de støtter og hva som kan komme ut av virksomheten i Norge?