Kommentar

Gruppen som planla å sprenge nasjonalforsamlingen i Canada i lufta med tre tonn kunstgjødsel, hadde nettopp de trekk av amatørskap og grandiose planer som kjennetegner mange jihadister.

Gruppen som gjennomførte Madrid-bombene i mars 2003, hadde noe av det samme improviserte preget. Også den holdt på å bli avslørt i 11. time, da en politibil stanset en bil full av dynamitt, men ikke gadd å sjekke lasten.

Gruppen i Canada ble ledet av en mann som betegnes som nuts. Qayyum Abdul Jamal (43) kom med de mest vanvittige påstander om Canadas rolle i Afghanistan. Han påstå overfor menigheten at canadiske soldater var i Afghanistan for å voldta muslimske kvinner. Men som alltid: ingen gjorde noe med det. Heller ikke den folkevalgte muslimske representanten som reagerte på hate-speech.

The 43-year-old Jamal, the oldest of those nabbed in the sweep, lived with his family just down the road, in a neat, suburban townhouse complex where neighbors said he spent a lot of time fixing cars in his driveway.

«He was quiet. Didn’t say much,» said his next-door neighbor.

But that was not true at the mosque. Jamal’s angry view of the world, and his belief that the West is at war with Muslims, boiled over there, others say. It was so strident that it startled Wajid Khan, a Muslim member of Parliament who stopped at the mosque last year on his regular rounds of his district just west of Toronto.

«I was concerned that he had found a bunch of young kids and he was able to influence them,» Khan said in an interview Sunday. «I took issue with him. I think we have to be extremely vigilant in the Muslim community. We have to watch out for people who are trying to teach disaffected youths that it’s the Muslims against the rest, a war of civilizations. Anyone talking through his hat should be kicked out and reported.»

Ikke før var de 17 arrestert fredag, før forsvarsadvokatene begynte å klage over at de ikke fikk be sammen.

Canada er et meget politisk korrekt land. Ingen av nyhetsmeldingene den første tiden nevnte at de arresterte var muslimer!

Ett trekk som nok uroer politiet er at saken har forgreninger både til Sverige og Storbritannia. I Storbritannia ble en 16-åring og en 21-åring arrestert. I Sverige ble to kvinner og to menn pågrepe for to uker siden, en av dem en tidligere nynazist.

För två veckor sedan slog Säpo tillsammans med brittiska agenter till mot fyra adresser i Göteborg.
Polisen grep två kvinnor och två män som förhördes i åtta timmar. Deras namn förekommer i andra förundersökningar mot misstänkta terrorister i England, enligt Säpo.

Före detta nazist
En av de misstänkta är en 28-årig svensk som figurerar på flera islamistiska hemsidor på Internet.
Mannen kallar sig Abou Usama El-Swede. Han är före detta nazist och bor i stadsdelen Hammarkullen i Göteborg.
Åklagare Agnetha Hilding Qvarnström bekräftade förra veckan att hon tog emot den brittiska begäran om samarbete.
Det är oklart vilken relation de fyra terroranklagade svenskarna har med de gripna i Kanada.

Public figures treat references to distinct ethnicities or religions as anathema; police statements on the arrests Friday did not use the word Muslim.

Det er nytt rettsmøte idag. Hvis storyen videre bekrefter at planene var seriøse, kan det få alvorlige følger for Canada.

Arrests Shake Image of HarmonyMuslims in Canada Brace for a Backlash After Foiled Bomb Plot

Canada Saw Plot to Seize Officials

Terroristgripna i Kanada har Sverige-kopplingar