Kommentar

To ledende representanter fra Fatah og Hamas som begge sitter i israelske fengsler, har forhandlet frem en avtale som implisitt innebærer anerkjennelse av Israel. Hamas i Gaza er avventende, mens ledelsen i Damaskus trolig er negativ.

Khaled Mashaal har ikke vist tegn til å ville oppgi en maksimalist-posisjon: Hele Palestina tilhører dem.

Men det åpner seg noen interessante muligheter i spenningsfeltet mellom disse forhandlingene og Hamas på Gaza, Vestbredden og Damaskus.

The draft agreement was negotiated over the past month by militants held in Hadarim Prison next to the seaside Israeli city of Netanya, including Marwan Barghouti, a leader of Abbas’ Fatah Party, and Abdel Khaled Natche, the top Hamas militant held by Israel.

The proposal calls for the establishment of a Palestinian state «in all the lands occupied in 1967,» a reference to the West Bank, Gaza Strip and east Jerusalem. The document does not include explicit recognition of Israel, but even the implied recognition would mark a major breakthrough for Hamas.

Mushir al-Masri, a Gaza-based Hamas spokesman, praised the prisoners’ effort but refused to commit to the agreement.

«It could be a good base for a national platform and a national dialogue, but it still needs more discussion,» he said Thursday.

Avtalen krever også rett til hjemvending for alle palestinerne i eksil. Det er et helt uantagelig krav for Israel.

Hamas Edges Toward Recognizing Israel