Kommentar

fransvananraat.jpg

Det var en historisk dom den nederlandske domstolen forkynte fredag, lille julaften: nederlenderen Frans van Anraat (63), ble kjent skyldig i krigsforbrytelser: nærmere bestemt for å ha skaffet Saddam Hussein tonnevis med kjemikalier som han måtte vite skulle brukes til masseødeleggelsesvåpen.

Anraat, som ikke møtte i retten, og sier han vil anke, har ikke uttrykt anger for det han gjorde. Kjemikaliene han skaffet Saddam har også en sivil anvendelse. Men Anraat var i Bagdad etter gassangrepet mot kurdiske Halabja i mars 1988, og var villig til å fortsette businessen, leste dommeren opp.

Prosecutors had said Van Anraat delivered more than 1,000 tonnes of thiodiglycol — an industrial chemical which can be used to make mustard gas but also has civilian uses — to Iraq and more than 800 tonnes ended up on the battlefield.
The judge said Van Anraat had shown no sign of remorse.
«The fact that he wanted to resume exports of thiodiglycol almost immediately after he had seen footage of the gas attacks on Halabja and told a colleague around July 1988 to tell no one he was in Baghdad shows he did not regret or repent his acts.»
Prosecutors said he shipped chemicals from the United States to Belgium and from Belgium to Iraq via Jordan. He also shipped chemicals from Japan to Italy, and then overland to Iraq.(reuters)

Minst 5.000 kurdere ble drept i gassangrepet mot Halabja 16. mars.

Utenfor rettslokalet i Haag danset pårørende av glede. «Kurdistans Hiroshima er Halabja», sto det på transparenter.

Det var et møysommelig arbeid å fakke Anraat. Han ble først etterlyst av USA. Italienerne pågrep ham i 1989, men han lyktes flykte til Irak hvor han bodde i 14 år, til amerikanerne stormet inn. Da dro han tilbake til Nederland, hvor han ble arrestert i desember ifjor.

Domstolen slår fast at Saddam begikk folkemord mot kurderne. Men Anraat ble ikke tiltalt for denne alvorligste av forbrytelser, fordi bevisbyrden er meget streng. I stedet nøyde man seg med det mildere krigsforbrytelser, og for det fikk han maksimumsstraffen: 15 år.