Historien om uroen i fiskelandsbyen Dongzhou, ikke langt fra Hongkong, sier mye om situasjonen i dagens Kina: jorda beslaglegges uten kompensasjon for å bygge et kullfyrt kraftverk som vil ødelegge landbruket. På toppen av det hele begynner myndighetene med gjenfylling av vann som fiskerne lever av. Det måtte bli opprør.

Men demonstrantene opptrådte like fredelig som kinesiske bønder pleier. Det var myndighetene som mistet kontrollen over nervene, og begynte å skyte rett inn i mengden.

Lørdag var det fortsatt spent, og ingen slapp inn i byen. De pårørende får heller ikke hente sine døde:

Villagers were pleading with the authorities for the return of bodies of their loved ones for proper funerals but so far in vain, according to eyewitnesses.
«I’ve seen relatives of the people who were killed kneeling in front of the police asking them to return the bodies,» said a villager surnamed Wei.
«But the police have refused to hand over the bodies. They’ve taken them away and we don’t know were they are at the moment,» she said.
China’s state-controlled media had not released a single report on the clash as of Saturday.(afp)

At myndighetene tier om en så dramatisk hendelse, må være den sikreste garanten for at historien sprer seg, og ryktene florerer.

Brøt tabu

Helt siden nedslaktingen på Den himmelske fredsplass har myndighetene veket unna for å skyte for å drepe. At de nå gjør det overfor vanlige bønder, er nok et tegn på at kløften mellom ledelse og befolkningen er uoverstigelig. Forholdet er raskt på vei mot å bli antagonistisk, for å si det med Maos ord.

The violence began after dark in the town of Dongzhou on Tuesday evening. Terrified residents said their hamlet has re2_kommentared occupied by thousands of security forces, who have blocked off all access roads and are reportedly arresting residents who attempt to leave the area in the wake of the heavily armed assault.

«From about 7 p.m. the police started firing tear gas into the crowd, but this failed to scare people,» said a resident who gave his name only as Li and claimed to have been at the scene, where a relative of his was killed. «Later, we heard more than 10 explosions, and thought they were just detonators, so nobody was scared. At about 8 p.m. they started using guns, shooting bullets into the ground, but not really targeting anybody.

«Finally, at about 10 p.m. they started killing people.»

Nedskytingen av bønder kommer rett etter forurensingsskandalen i Harbin, som myndighetene forsøkte å dekke over, akkurat som Sovjet forsøkte med Tsjernobyl.

Ett forhold får nyhetene til å forplante seg med lynets hurtighet: mobiltelefoner er blitt vanlig også på landsbygda.

Bøndene i Kina er vant til å innordne seg og være tålmodige. Når de har fått nok, går de ikke til opprør. De samler seg bare i gatene. Men det er nok til at myndighetene får panikk. De har for mye på samvittigheten, og frykter folkets vrede.

Et talende trekk er at myndighetene nå innkaller mafiaen til å slåss med politiet mot folket. Hvilket inntrykk må ikke det gjøre på folket!

Villagers said that in addition to the regular security forces, the authorities had enlisted thugs from local organized crime groups to help put down the demonstration. «They had knives and sticks in their hands, and they were two or three layers thick, lining the road,» one man said. «They stood in front of the armed police, and when the tear gas was launched, the thugs were all ducking.»

20 Reported Killed as Chinese Unrest Escalates

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.