Kommentar

Noen som husker halvdokumentaren «Marsjen mot Europa»? Desperate folk fra Nord-Afrika begir seg på vandring, og kommer i store strømmer over til Spania. Virkeligheten begynner å ligne filmen.

30.000 venter allerede i Algerie og Marokko på å storme de to spanske enklavene Melilla og Ceuta, opplyste EUs justis- og sikkerhetskommissær Franco Frattini på et ministermøte i Luxembourg.

«Intelligence suggests that around 20,000 immigrants are waiting in Algeria ready to begin their journey to Morocco and then Ceuta and Melilla with another 10,000 already waiting in Morocco,» Justice and Security Commissioner Franco Frattini told EU ministers according to a copy of his speech notes.
«This is a clear indication of the mounting migration pressure on Morocco and Europe. There is no indication that the present high migratory pressure … will decrease in the short term,» he told justice and interior ministers of member states.

Flere tusen mennesker har de siste ukene forsøkt å storme de flere meter høye gjerdene rundt enklavene. Flere hundre har kommet seg over, og noen er blitt skutt av marokkanske vakter på utsiden, sies det. Spania vil øke høyden på gjerdet.

På den ene siden gjør man alt for å holde innvandrerne ute. Men hvis de greier å komme seg inn, blir de tatt imot og får bli til søknaden deres er behandlet. I mellomtiden kan mye skje.

Ingen vet hva vi skal gjøre med strømmen av mennesker som kommer til Europas kyster. Spesielt ikke de som blir avvist i Europa, og som man ikke en gang vet hvem er.

Det kom nylig frem at Marokko jaget flere hundre avviste innvandrere ut i ørkenen, uten mat og drikke.

Italia har heller ikke mye å skryte av. En italiensk journalist forkledte seg som ulovlig innvandrer og havnet på øya Lampedusa. Han fortalte om hardhendt behandling og forferdelige sanitære forhold.

Men det mest opprørende sett fra et europeisk synspunkt var at Italia slapp den falske innvandreren etter en uke, og ga ham ordre om å forsvinne fra Italia. Det var ikke snakk om å få behandlet noen søknad. Italienerne sendte dem bare videre, nå var de innenfor Schengen og kunne reise hvor de ville.