Kina og Japan er i ferd med å navigere seg inn i farvann det skal bli vanskelig å komme ut av. Innsatsen er blitt dramatisk mye høyere etter at Japan valgte å dele ut borerettigheter til havområde også Kina gjør krav på.

Det er et område med potensielt store gassforekomester, som ligger langs midtlinjen mellom Japan og Kina. Japan mener det tilhører deres økonomiske sone. Kina har allerede gassutvinning i nærheten, og Japan frykter at Kina tømmer felt som er deres.

Kina har for sin del satt i gang en folkelig protest for å stanse japansk medlemskap i Sikkerhetsrådet. Det må ha ant at Japan kunne svare med å tildele borerettigheter, for for to dager siden advarte Beijing Tokyo mot å gjøre nettopp det.

I Tokyo hevder man tidspunktet var helt tilfeldig.

Kina svarte torsdag med å kreve at Japan omgjør vedtaket. Noe som er høyst usannsynlig. Begge parter har nå satset stort, og kan ikke trekke seg tilbake uten å tape ansikt. Det er duket for ytterligere opptrapping.