Kommentar

Stikk i strid med alle spådommer: Chirac og Schröder er mer bestemt enn noensinne på at EUs våpenembargo av Kina skal oppheves.

Det er mer enn forbausende. Kongressen har gjort det klart at en opphevelse vil få konsekvenser for det militærteknologiske samarbeidet mellom USA og EU.

Dette er ikke posturing, som vil dø bort når opphisselsen får lagt seg. Forholdet til Kina er av strategisk betydning. Skulle EU trosse USA, kan det få vidtrekkende følger for de transatlantiske forbindelser, spesielt hvis Kina skulle opptre mer aggressivt overfor Taiwan.

Akkurat som Nixon i sin tid spilte Kina-kortet mot Sovjet, kan man si at EU spiller Kina-kortet mot USA. Elementet av utfordring går neppe noen forbi i Washington.

Den som er kommet i klemme er Storbritannia som har et omfattende teknologisk samarbeid med USA, også kommersielt.

The discussions between Britain and the United States have become so tense that Congress has threatened to tighten the transfer of military technology to Britain, its most loyal ally in Europe, and other European countries if the embargo is lifted, said the officials, who requested anonymity.

Chirac og Schröder fører en linje bort fra samarbeid med USA. Deres økonomier stagnerer, og arbeidsløsheten vokser. Nye valg kan gi nye koster med en annen politikk, men det skal mye til å reparere skaden, hvis dette fortsetter.

New EU momentum on China arms sales

Les også

-
-
-
-
-
-