Kommentar

Thrilleren om den drepte journalisten Georgij Gongandze tok en ny vending fredag da den tidligere innenriksministerenn i Ukraina Juri Kravtsjenko ble funnet skutt, samme dag han var innkalt til avhør om drapet.

-Det later til å være selvmord, sa en talskvinne for innenriksdepartementet, uten å begrunne hva denne vurderingen bygget på. Sikkert er det at Kreavtsjenko var drept av en kule mot hodet.

Flere kan ha hatt interesse av at Kravtsjenko ikke fikk forklare seg. Riksadvokat Piskun sa for et par dager siden at to politioffiserer er arrestert, at de nå vet hvem som beordret mordet, og at Kravtsjenko skulle avhøres idag.

Ukrainske parlamentarikere rykket ut og forlangte at tidligere president Leonid Kutsjma må arresteres.

Den nyvalgte presidenten Viktor Jusjtsjenko har prioritert en oppklaring av drapet på den kritiske journalisten, som forsvant i september 2000. To måneder senere ble det funnet en hodeløs kropp utenfor Kiev.

Jusjtsjenko sa tidligere i uken at mordet er oppklart. Han var rystet over den ondskapen som er lagt for dagen:

-Denne ondskapen finner en ikke en gang i middelalderen, sa Jusjtsjenko.

-Jeg kunne ikke få meg til å tro at medlemmer av staten kunne være så onde, besitte så mye hat og behandle en borger av samfunnet som et dyr, sa han.

-Det tidligere regimet beskyttet attentatmennene, sa Jusjtsjenko.

Hans tilhengere vil nok betvile at Kravtsjenko døde for egen hånd. Spørsmålet er om Kutsjma kan unngå rettsforfølgelse etter dette.