Kommentar

KRISTOF.slide.4

Folkemordet i Darfur er nå blitt dokumentert i form av fotografier. Materialet er samlet inn av observatører fra Den afrikanske union og gjort tilgjengelig for The New York Times’ journalist Nicholas D. Kristof. Arkivet på flere tusen bilder er foreløpig ikke offentliggjort, men fire bilder gjengis på avisens nettsider. Mange av bildene viser at barn er blitt angrepet. De fire bildene publiseres i et forsøk på å riste oss ut av likegyldigheten som gjør at folkemordet får pågå uhindret, sier Kristof.

«This archive, including scores of reports by the monitors on the scene, underscores that this slaughter is waged by and with the support of the Sudanese government as it tries to clear the area of non-Arabs. Many of the photos show men in Sudanese Army uniforms pillaging and burning African villages. I hope the African Union will open its archive to demonstrate publicly just what is going on in Darfur.»

Kristof har også fått seg forelagt et dokument tatt fra et medlem av janjaweed-militsen, som inneholder ordrer om å rense Darfur for provinsens afrikanske befolkning.

«Change the demography of Darfur and make it void of African tribes,» the document urges. It encourages «killing, burning villages and farms, terrorizing people, confiscating property from members of African tribes and forcing them from Darfur.»

Dokumentet, hvis det er ekte, levner liten tvil om hvem som står bak:

«Dated last August, the document calls for the «execution of all directives from the president of the republic» and is directed to regional commanders and security officials.»

Både Den afrikanske union og uavhengige eksperter mener dokumentet er ekte.

Det som kan stanse folkemordet er ikke sanksjoner, sier Kristof.

«What will really stop this genocide is indignation… Web sites like www.darfurgenocide.org and www.savedarfur.org are trying to galvanize Americans, but the response has been pathetic.

During past genocides against Armenians, Jews and Cambodians, it was possible to claim that we didn’t fully know what was going on. This time, President Bush, Congress and the European Parliament have already declared genocide to be under way. And we have photos.»

This time, we have no excuse.