Kommentar

Prestestyret i Iran har nok en gang dømt en jentunge til døden for usømmelig oppførsel.

Ingenting er mer avslørende for prestestyret enn behandlingen av kvinner og jenter. At politisk-revolusjonært islam er noe av det mest kvinnefiendtlige verden har sett, er merkelig oversett. Akkurat som med Taliban og Røde Khmer kommer man en dag til å si: er det mulig! vi visste ikke at det var så ille!

Jenta som nå er dømt til døden er 19 år. Jenter helt ned i niårsalderen kan dømmes til døden i Iran. Tar jeg ikke mye feil er det fordi 9 år er den seksuelle lavalder i Iran. Så gammel var Aisha da hun ble gift med Muhammed. Man bruker stammepraksis fra 7. århundre som rettesnor!

The girl, known as Leyla M, is in prison while the Supreme Court decides on her «acts contrary to chastity», among the most serious charges under Iranian law. Under the penal code, girls as young as nine and boys as young as 15 can be executed.

Skjebnen til Leyla er tragisk, som så mange andres i Iran. Det er en sosial misere på bunnen som vi knapt kan forestille oss. I tillegg kommer den utstuderte, systematiske hundsingen og forakten for kvinner.

In an interview on a Persian-language website, the 19-year-old says she was forced into prostitution by her mother at the age of eight. Amnesty International refers to reports that say she was repeatedly raped, bore her first child aged nine and was passed from pimp to pimp before having another three children.

She told the website: «The first time I was taken to a man’s house by my mum I was eight. It was a horrible night and I cried a lot but then my mum came the next day and took me home. She bought me chocolate and cheese curls.»

Her prosecution echoes the fate of an even younger girl, Atefeh Rajabi, executed in August. In her case a judge known as Hajj Rezai reportedly put the noose around her neck himself after convicting her on the basis of her confessions for the fourth time in two years. She begged for her life while being led to the gallows, shouting «repentance».

News