Mediene skapte i helgen et klart inntrykk av at det var sivile som ble rammet i det amerikanske flyangrepet mot et hus i byen Falluja lørdag. Men angrepet utløste ikke rasende reaksjoner fra innbyggerne. Hvordan kan det ha seg?

Overskriften i norske medier var at amerikanerne bombet «et vanlig hus» i Falluja. Det ble båret ut lik av kvinner og barn.

«Det amerikanske luftangrepet i Falluja lørdag var rettet mot et hus hvor det bodde en vanlig irakisk familie, hevder en militær leder i byen.»

NYT-journalister har vært i Falluja og undersøkt. De får frem en annen historie.

«A day after an American airstrike destroyed six homes in this flash-point city, a senior Iraqi official said Sunday that 23 of 26 people killed in the attack were foreign terrorists, including men from Algeria, Saudi Arabia and Yemen.»

«The Americans had very good information,» the official said. «It was like trying to catch a sparrow. They had a small moment to catch the fighters in those houses and they did.»

«The official said one reason Falluja was relatively calm Sunday, despite the potential for revenge killings or other strife, was that the city’s residents had little love for the foreign terrorists.»

«Fallujans are in no mood to fight,» said Mahmood Shaker al-Falahee, a retired government official. «We know people come from the outside to try to raise a conflict between us and the Americans. They come here because our borders are so open.»

Iraqi Official Says U.S. Raid Aimed to Kill Foreign Rebels

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂