Det mislykkede toppmøtet i Den arabiske liga i helgen er talende: I en tid da utfordringene står i kø er de arabiske lederne paralysert:

«You feel they are completely lost. The Arab League is finally feeling the impact of the fall of Baghdad. It took them a whole year,»said Khairallah Khairallah, a political commentator and former editor in chief of Al Hayat, a London-based Arabic newspaper. «

To dager med forberedende samtaler gikk med til å diskutere hvordan arabisk kultur skulle presenteres på neste bokmesse i Frankfurt!

I mens renner sanden ut av timeglasset:

«There was real horror on their faces,» said Nabil Shaath, the Palestinian foreign minister, describing the mood as Tunisia announced its decision. «They felt that despite all their disagreements, this summit was important.»

Landene skal ha delt seg i to hovedfraksjoner ut fra hvordan de stiller seg til det amerikanske Middle East Initiative for Democracy: Egypt, Syria og Saudi-Arabia vil at landene selv skal finne sine reformer ut fra egne forutsetninger. Mindre stater som Tunis ville ha mer kjøtt på beinet: hva menes med reformer? De ville ha noe konkret.

For første gang er det tydelig at amerikanernes innmarsj i Irak og demokratiseringen der, har ringvirkninger i hele den arabiske verden.

Three hundred fifty million Arabs want a sense that the repression that scars their region is ending, the Tunisians 2_kommentartained.

«The Arab world will not advance unless it faces to this reality,» said an Arab diplomat familiar with the Tunisian assessment. «It’s not just the paper you field; it’s the attitude.»

Dette er nye toner og intet mindre enn oppsiktsvekkende. Boblen sprekker, virkeligheten trenger inn.

Det var en rekke andre faktorer som også spilte inn: Palestinerne og jordanerne ville legge frem et nytt initiativ overfor Israel, noe bl.a. Syria reagerte på så tett på attentatet på sheik Ahmed Yassin. Men det sier kanskje noe om at den palestinske ledelsen ikke er så veldig lei seg for at han er borte?

Norge skal liksom være interessert og engasjert i Midtøsten, men det som nå skjer går på tvers av vante forestillinger, det er bl.a. et resultat av USA intervensjon, og da blir det for vanskelig?

«To fail to even hold a meeting is a disaster, taking into consideration all the challenges of the region,» said Hoshar Zubairy, the Iraqi foreign minister. «This encourages extremism, when people see that even the formal Arab system is not functioning, not operating. The sense of frustration will only deepen.»

Summit’s Collapse Leaves Arab Leaders in DisarrayBy NEIL MacFARQUHAR

Published: March 29, 2004

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂