Man kan være fristet til å si: Gud se i nåde til russerne. Når en vet hva de har gått gjennom. I noen år hadde de i det minste frihet, selv om den ble misbrukt. Nå er de i hendene på hensynsløse mafiosi, og gudfaren er Putin selv.

Det har lenge vært mistanke om at det var FSB som sto bak bombene som både førte til den andre Tsjetsjenia-krigen, og Putins vei til maktens tinde. Putin kommer fra KGB/FSB. Nå blir alle posisjoner fylt av KGB-folk. Ringen er sluttet. Russland er igjen et land der ingen er trygge.

Det er Daily Telegraph som idag kan fortelle langt flere detaljer rundt bombene som tsjetsjerne fikk skylden for. Det er nå mer eller bevist at det var FSB som sto bak. Alle som har forsøkt å grave i materien er enten drept, eller mishandlet. Det er en utrolig historie. Like utrolig er det vestlig presse ikke er mer opptatt av den.

Secret at the heart of Putin’s rise to power
By Julius Strauss in Ryazan

Det var flere bomber som eksploderte i Russland den sensommeren: To i Moskva og en i Volgodonske. 240 mennesker ble drept. Hvem husker ikke bildet av boligblokken i Moskva som var redusert til ruiner? Men det var en bombe som ikke gikk av, og det er den som er avslørende.

All omtalen av bomben gjorde at folk dannet vaktlag og passet ekstra godt på. I byen Ryazan ble folk mistenksomme da de så en hvit Lada med en mann bak rattet, en kvinne som tydelig var nervøs utenfor, og en annen mann som kom ut av en kjeller. Datoen var 23. september. I kjelleren fant man tre sekker med hexagon, det militære sprengstoffet som var blitt brukt i de tidligere eksplosjonene. Det ble slått full alarm, og politiet satte opp sperringer.

Samme kveld ringer en av de tre fra en offentlig telefon, og det er herfra det rakner:

That evening the bombers made a mistake. Using a public telephone one of them called a number in Moscow for instructions, saying it was impossible to leave the city undetected. An operator traced the call. The number called belonged to the FSB.

Shortly afterwards the two men were arrested. Each produced documents showing that he worked for the FSB. Later an order came down from Moscow ordering the local police release them.

FSB-sjefen rykket ut og sa det var en misforståelse. Det hadde dreid seg om en øvelse, og det var sukker i sekkene, ikke sprengstoff. Jeg husker godt hvor stor forvirring dette skapte den gangen. Hvorfor lage øvelser uten å si fra i en så spent situasjon?

Taushet med drap
De som senere har forsøkt å finne ut hva som skjedde, har fått en ublid skjebne.

For a while the controversy refused to die down. Boris Berezovsky, the exiled tycoon and a bitter enemy of Mr Putin, sponsored a film and a book about the incident but both were confiscated by Russian authorities.

A human rights activist, Veniamin Ioffe, who tried to show the film in St Petersburg was beaten up and later died.

In 2002 several liberals, including the MPs Ivan Rybakin and Sergei Yushenkov, set up a citizens’ commission to investigate the bombings.

On April 17 last year, Mr Yushenkov was shot dead outside his home. In July, another MP and commission member died mysteriously after alleged food poisoning. A third commission member was beaten unconscious in the lift of his building.
Rybakin mistet plassen sin i parlamentet ved siste valg.