Kommentar

Dag 7 av krigen: Bombingen av markedet i Bagdad overskygger alt annet for de som bare venter på at de allierte skal synke ned i gjørma. Men dette utspiller seg på mediefronten, som en vesentlig del av norske medier arbeider for at Saddam, les araberne, skal vinne. Al-Jazeera fremstår som ikke bare gory, altså fråtsende i gru, men i dagens situasjon må det være for å piske opp stemning. Martin Gardner i BBC hadde et sveip innom arabiske TV-stasjoner i kveld. Ikke bare viser Al-Jazeera alt, usminket, man går også inn og letter på teppene som er lagt over sårede og døde, for å vise skadene i nærbilde. Det minner meg om de sentimentale, brutale bildene man ser utenfor kinoer i Midtøsten. Et blanding som jeg ikke finner spesielt tiltalende. Den vil gjerne fremstå som følsom, men er preget av selvmedlidenhet og høyst selektiv empati.

På den militære front går det bedre: En kolonne på 120 stridsvogner har forlatt Basra, på vei mot sørøst, mot Al-Faw halvøya. De blir angrepet fra lufta. Interessant hvorfor de forlater Basra og går inn i åpent landskap, hvor de er meget sårbare. Det må bety at forholdene i Basra er blitt uutholdelige. I nord: 1.000 amerikanske fallskjermsoldater har landet. Det ser endelig ut til å bli en front i nord.