Menneskesmuglere tjener enorme summer på å frakte migranter til vestlige land som Sverige og Norge. Nå forteller en menneskesmugler selv hvordan kundene deles opp i ulike klasser, etter hvor mye penger de har tilgang til.

– Det är lätt att få svenskarna att tro på det du säger. Hur du än ljuger, även om du är usel på att ljuga, så litar de på dig, sier en ledende menneskesmugler i en ny P1-dokumentar.

Dilman er en kurder som har drevet i menneskesmuglerbransjen siden 2015. Han har base i Istanbul og forteller hvordan han deler inn kundene etter hvor mye penger de er i stand til å betale.

Han delar in sina kunder i ett klassystem där VIP-kunderna reser bekvämt, med falska handlingar* och till och med erbjuds en kort språkkurs innan de reser till Sverige eller något annat europeiskt land.

* Begrepet handlingar betyr i dette tilfellet ID-papirer.

Øverst på rangstigen finner vi VIP-kunder, som blir transportert til blant annet Sverige og Norge på en meget luksuriøs måte. Her er det ikke snakk om overfylte gummibåter, men om luksuriøse superyachter og elegante seilbåter. Veien videre går med luksusbiler.

Dilman og hans partnere markedsfører svindelen via sosiale medier. P1 henviser til en av hans reklamefilmer, som viser «flyktninger» om bord i en av båtene. Slik beskrives scenen i radiodokumentaren:

På filmen ser man glada unga kvinnor, män och barn som sjunger och festar på motorbåten, som ser ut att vara helt ny. Havet ligger blankt under en strålande sol och de ser ut att vara på en semesterresa. En ung kille badar genom att hålla i ett rep och åka efter båten.

– De som vill skicka sina söner med VIP vet att det är värt att betala så här mycket. De betalar tre gånger mer än vanliga kunder, sier Dilman til P1.

– De bor på hotell, har taxi och privatbil som tar dem vart de vill. De äter på restauranger och åker runt som de vill. De har handlingar så att de kan röra sig som de vill. Det är precis som en VIP-lounge på en flygplats.

Menneskesmuglerne sørger selvsagt for falske pass og utarbeider dekkhistorier. Sverige er særlig ettertraktet, og VIP-kundene blir kurset slik at de kan bli oppfattet som svenske når de viser frem sine forfalskede pass.

Passene som kjøpes av innvandrere som allerede har fått oppholdstillatelse i den moralske supermakten, og som så på epidemisk nivå mister sine dokumenter. Prisen for et pass som ligner på den falske svensken kan gå opp mot 30.000 USD. Da var en ukes svenskkurs inkludert.

– Sverige är väldigt bra för flyktingar. Många irakier vill flytta dit. Sverige respekterar flyktingar och därför väljer många att åka dit.

Dilman förklarar också att det är väldigt «lätt att få svenskarna tro på det man säger».

– Hur du än ljuger, även om du är usel på att ljuga, så litar de på dig.

Dilman samarbeider med kontakter i Sverige som plukker opp de falske flyktningene. Helst i aller siste modell av luksusbiler, eksempelvis Mercedes.

Ingen av Dilmans kunder har noensinne blitt avslørt i den svenske passkontrollen.

P1: Människosmugglarna – Smugglarkungen i Istanbul
Fria Tider: Hur du än ljuger så litar svenskarna på dig

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.