Det måtte et folkeopprør mot ultraprosessert mat til før kjøttgiganten Nortura (Gilde/Prior) våknet.
Nå kryper konsernsjefen til korset og innrømmer at industrien har gått altfor langt i å pumpe maten full av unødvendige tilsetningsstoffer i stedet for rene råvarer.
Etter år med kritikk fra ernæringseksperter og stadig mer bevisste forbrukere, erkjenner nå Nortura-sjef Arne Kristian Kolberg at festen er over for den tungt prosesserte industrimaten.
Kjemikalier ut, ren mat inn
I et intervju med Nationen innrømmer Kolberg at industrien har latt hensynet til holdbarhet og kunstig konsistens gå foran kvaliteten på selve maten. Nå lover han en storrengjøring i ingredienslistene til folkefavorittene Gilde og Prior.
Målet er «renere etiketter». I praksis betyr det at fortykningsmidler, stabilisatorer og andre E-stoffer som er der for industriens skyld – ikke for din helse – skal fjernes. Det er en innrømmelse av at mye av det som har ligget i kjøledisken, har vært mer kjemi enn kjøkkenhåndverk.
Frykten for forbrukerne
Det er ikke en plutselig moralsk oppvåkning som driver denne snuoperasjonen, men frykten for bunnlinjen. Nortura ser at salget av ultraprosessert ferdigmat stagnerer. Folk har fått nok av «tullball-mat» og krever ordentlige råvarer.
Matgiganten innser nå at de må tilpasse seg virkeligheten eller tape i markedet. Kolberg understreker at man fortsatt må prosessere mat for å lage pølser og leverpostei, men at graden av industriell behandling må reduseres.

