Trusler, spytting, hærverk og vold. Vy og politiet melder om en jevn økning i antall uønskede hendelser på norske tog og stasjoner siden 2019. «Dette er absolutt ikke greit. Man skal være trygg på jobb, og våre kunder skal være trygge på togene våre. Vi ser veldig alvorlig på det», sier Kaja Rynning Moen, kommunikasjonssjef i Vy, til NRK.
Den negative utviklingen har skjedd på Vys tog i hele Sør-Norge. Innrapportere hendelser økte sterkt, fra 145 hendelser i 2019 til 339 i 2024.
Norske togkonduktører opplever mer vold. De må passe seg for å bruke provoserende ord mot enkelte ungdommer når de kontrollerer billettene deres.
4. januar 2025 fikk politiet melding om at det var observert personer med kniv om bord i et tog. De foretok en kontroll av toget ved Ås stasjon. Det viste seg å være sju mindreårige gutter som hadde med seg både kniver og machete. Guttene var mellom 15 og 17 år gamle.
I februar gjorde politiet, Vy og Bane NOR en spørreundersøkelse blant togreisende. Kundene ønsket flere togansatte på noen av togavgangene, og at det skal være synlig vakthold på stasjonene.
Før jul ble det satt inn flere vektere, og politiet stikker også innom stasjonene og togene hyppigere. Politiet har også en lavere terskel nå for å rykke ut etter meldinger om hendelser på stasjonene og togene.
Så langt i år har Vy i snitt fått rapportert inn 20 saker månedlig fra sine togansatte, mot 28 uønskede hendelser månedlig i 2024. Tiltakene har altså ført til litt færre trusler på togene.
«Vi er veldig glade for det, og må bare fortsette å jobbe slik at trenden går nedover», uttaler Kaja Rynning Moen til NRK.
«Bane NOR har satt i gang egne tiltak med å ha egne vektere til stede på ettermiddag og på kveldstid. Det ser vi har hatt en god effekt. Og så legger politiet også innom patruljen på togstasjonen, også på perrongene. Det er mange oppdrag på Drammen stasjon». Det sier Geir Oustorp, som er leder for forebyggende avdeling i Drammens-politiet.