Stadig flere norske kvinner velger å skaffe seg barn på egen hånd som solomødre. Så kan de eventuelt finne en mann når de blir eldre. Dette melder TV 2. Trenden finnes også i andre land, som Sverige.
Planen var klar. Mann, barn, hus og jobb. Helst innen hun var blitt 30 år. «Jeg har alltid tenkt at jeg ville bli ung mor», sier Julie.
Men plutselig gikk tida fort. Ønsket om barn ble sterkere, men drømmemannen var ikke i syne. Julie prøvde Tinder og andre datingapper, uten hell.
Samtidig begynte en ny idé å spire. Kunne hun bli mamma aleine? I juli 2020 ble bioteknologiloven endret. Tidligere måtte norske kvinner som ville ha barn aleine, reise til utlandet for å få hjelp. Nå ble assistert befruktning for enslige tillatt også i Norge.
Siden det har både private og offentlige klinikker sett en ny utvikling. Stadig flere kvinner ønsker å bli mor på egen hånd, uten en partner.
I fjor var halvparten av kvinnene som ble behandlet med donorsæd på Oslo universitetssykehus, enslige. Det er ny rekord.
På fertilitetsavdelingen til det private sykehuset Aleris var det i fjor stor pågang fra single kvinner. En av dem var Julie.
«Det var ikke noe jeg tok lett på. Samfunnet er jo ikke akkurat lagt opp til at man skal være alene med barn», forteller hun. Men hennes mor støttet valget om å få barn uten en mann. «Så får jeg finne drømmemannen senere», sier Julie, som nå er gravid med en sønn.
TV 2 har vært i kontakt med fire av de største private fertilitetsklinikkene i Norge. Alle opplever stor pågang fra kvinner som vil ha barn aleine.
«Vi hadde voldsom pågang rett etter lovendringen, og merker fortsatt at andelen single kvinner øker jevnt og trutt», uttaler Liv Bente Romundstad, gynekolog ved Volvat Spiren.
«De færreste planlegger i utgangspunktet å få barn alene, men ofte handler det om at man ikke har møtt en man kan tenke seg å få barn med ennå», sier Anne Ragnhild Kjus Skomedal, gynekolog på Aleris Fertilitet.
De fleste kvinnene som tar kontakt, er mellom 35 og 42 år.
Sverige: Stadig flere kvinner skaffer seg barn uten en mannlig partner
Politisk splittelse mellom menn og kvinner hindrer pardannelse
Ellen Sofie Lauritzen – forfatter, bokanmelder og nyslått 40-åring – har fått spørsmålet mange ganger. «Du har vel fryst ned noen egg?» Det gjør henne både irritert og litt lei seg, forteller hun til VG.
«Akkurat som om det å fryse ned eggene sine er verdens enkleste ting å gjøre for single damer i fruktbar alder. Jeg fatter ikke at folk kan få seg til å spørre om noe som er så privat, på en så henslengt måte».
Sist helg feiret hun 40-årsdagen på hytta med venninner. Men hun er lei av folks grafsing rundt barnetemaet.
Alle spørsmålene om hvorvidt hun har vurdert å dra til en klinikk for å få IVF-hjelp og donorsæd. Bemerkningene om at hun burde fryst ned eggene sine før hun ble for gammel.
Elle Sofie synes vi lever et fryktelig konformt liv, der det meste skal dyttes inn i kjernefamilie-drømmen og jobbe-båsen.
Hun har ikke fryst ned egg selv, men har snakket med flere som hadde gjort det. «Kvinner som nærmer seg 40 år, må ofte ha flere uttak for å få nok egg med god kvalitet. Det kan komme på 100.000 kroner».
Helsedirektoratet har registrert hvor mange norske kvinner som har lagret «ubefruktede egg uten medisinsk indikasjon» siden det ble lov i 2020. Tallene har eksplodert. Fra 21 kvinner i 2020 til 363 i 2023.
For å ha god nytte av ubefruktede egg som skal fryses ned, bør ikke kvinna i utgangspunktet være over 35 år, ifølge Helsedirektoratet. Kvaliteten på eggene blir dårligere med alderen.
Ellen Sofie Lauritzen kjenner på 40-årskrisen. «Vi kvinner blir lurt. Vi skal utdanne oss, reise, leve, jobbe, tjene like mye som mannen og få et sted å bo. Så bikker vi 40 …», sier forfatteren til VG, og lar konsekvensen henge i lufta.
Så hva er planen? Hun er ikke rask med svaret.
«Det er ikke nødvendigvis min plan, men det er også mulig å få barn på egen hånd og heller treffe noen senere. Tenke annerledes: først barn, så mann. Og det er selvsagt også fullt mulig å leve et rikt og godt liv uten egne barn».
Hun har mer tro på IVF-behandling på et av de offentlige sykehusene enn nedfrysing av egg. Nå er det tilbud om både donorsæd og IVF-hjelp til single under førti år ved de offentlige sykehusene.