–Autoritære krefter vokser fram over hele verden. Fascismen reiser seg igjen i Europa og i USA, sa Marian Hussein i sin 1.-maitale på Youngstorget i Oslo. SVs nestleder var som vanlig iført hijab, et symbol mange forbinder med en autoritær ideologi, islamismen, og kvinneundertrykkelse. Hanni Afsar er én av mange som reagerer på dobbeltmoralen.

Kampdag mot Israel

Somaliskfødte Marian Hussein var ikke den eneste iført hijab i havet av palestinaflagg rundt om i det ganske land 1. mai. Det som var arbeidernes dag, har jo blitt en kampdag mot Israel, som redaktør Hans Rustad beskrev det, og SVs nestleder holdt en tale på Youngstorget om den pågående kampen mot fascismen og høyreekstremismen, og for Palestina. De skal ikke bare si ifra foran den israelske ambassaden, i Stortinget og i FN, men attpåtil i Det hvite hus, sa Hussein i sin tale.

Altså iført det som den nå avdøde norgesvennen Walid Al-Kubaisi i sin tid kalte en politisk uniform – og islamismens viktigste symbol.

Naive nordmenn og Hamas-sympatisørene

I dag på Youngstorget var scenen igjen satt for venstresidens årlige friluftsteater. Midt blant røde faner og symbolske paroler sto stortingspolitiker Marian Hussein – iført hijab – og holdt en flammende appell mot fascisme. Navnene Trump og Netanyahu ble ropt ut, skriver samfunnsdebattant Hanni Afsar på sin Facebook-side:

Og publikum? Et ekstatisk hav av naive, hvite, progressive nordmenn jublet taktfast – side om side med fascistiske Hamas-sympatisører. De klappet for kvinnen i hijab som advarte mot autoritær ideologi, uten å ense det absurde i forestillingen foran dem.

For Hussein representerer ikke bare et parti som vegrer seg for å ta et oppgjør med islamisme – hun tilhører også en minoritetsgruppe i Norge som topper samtlige negative statistikker: arbeidsledighet, trygdeavhengighet, kvinneundertrykking, sosial kontroll, vold i nære relasjoner, radikalisering og gjengkriminalitet.

Og hun står der, med hijab, og advarer mot fascisme. Hva skal man kalle dét? Satire? Skamløshet? Eller bare total blindhet?

For hijaben er ikke bare et klesplagg. Det er et politisk symbol – brukt av regimer og kulturer hvor kvinner er annenrangs borgere. Der unge jenter tvinges til å dekke seg til fra puberteten. Der brudd på kleskoder straffes med bøter, fengsel – eller død.

Hijaben representerer alt det vi i Vesten har brukt generasjoner på å bekjempe. Likevel står hun der – midt i hovedstaden på Youngstorget – og får applaus. For hva? For å kalle Netanyahu og Trump fascister.

Det hele skjer med støtte fra en venstreside som for lengst har forlatt sine prinsipper – og erstattet dem med antisemittiske slagord, fascistiske bølletendenser i våre gater og tåkeprat om «woke».

Venstresiden elsker å peke på jødene, Trump og FrP som trusler mot friheten. Men når en kvinne i hijab – et symbol på systematisk kvinneundertrykking – står på talerstolen og snakker om frihet, er det moralsk kollaps.

Skriver Hanni Afsar, som minner om at 1. mai handler om frihet fra undertrykkelse, og at det også må bety frihet fra religiøse og kulturelle systemer som binder, knebler og kontrollerer.

Et hav av palestinaflagg på Karl Johans gate 1. mai 2025. Skjermdump Arash Mahdavi/Facebook.

Eksil-iranere reagerer mot Gaza-aktivismen

Mange eksil-iranere reagerer på det som utspilte seg i årets 1.-maifeiringer. Blant annet Arash Mahdavi, som har delt en video fra en parade med palestinaflagg fra Karl Johans gate i Oslo, Norges viktigste paradegate.

Er disse tullingene tilhengere av Palestina og Hamas? spør Mahdavi, som har mange likesinnede med seg i kommentarfeltet.

Statsminister Støres 1.-maitale på Youngstorget ble avbrutt av Gaza-aktivister, og det ble innslag i Dagsrevyen. Skjermdump NRK.

Det meldes om palestinaparader og palestinataler rundt om i det ganske land 1. mai. Selv statsminister Jonas Gahr Støre fikk merke Gaza-effekten, og det var neppe bare alle «nordmennene» han har flydd inn fra Gaza som gjorde at talen hans ble overdøvet av buing og protester. Fordi han og regjeringen angivelig ikke gjør nok for å stoppe Israels forsøk på å forsvare seg selv.

Det ble altså et ublidt møte med aktivistene, som fikk hindret ham i å holde 1.-maitale for en stund. Men som han sa, ifølge innslaget vist i Dagsrevyen: Det var bare fint, vi har ytringsfrihet i Norge.

 


Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her! Kjøp e-boken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.