Det er nå fem år siden Norge og store deler av verden stengte ned over spredningen av det nye koronaviruset fra Wuhan i Kina. I den forbindelse har NRK snakket med en rekke sentrale aktører, som Espen Nakstad, Bent Høie og Camilla Stoltenberg.
Daværende statsminister Erna Solberg (H) og hennes regjering innførte de strengeste og mest inngripende tiltakene i norsk fredstid. Blant disse var besøksforbud og sosial isolering på sykehjem.
«Det var en veldig vanskelig situasjon. En situasjon hvor vi ikke visste hvilket terreng vi gikk inn i. Ingen av oss visste så mye om hvordan viruset fungerte eller hvordan vi best mulig bekjempet viruset på det tidspunktet», forklarer Solberg nå. «Vi lurte mye på om vi hadde gjort nok. Det var jo noen som mente vi gjorde for lite», legger hun til.
Jeg fulgte myndighetenes råd – det kostet meg to år av livet
«Norge var i verdensklasse på koronahåndtering. Vi må også ha som mål å bli best på å håndtere følgene og senskadene», uttaler Erna Solberg til NRK.
I 2025 mener hun fremdeles at Norge var blant de beste landene på håndteringen av pandemien. «Vi holdt smittenivået veldig lavt til vi hadde fått vaksiner. Sånn at folk var bedre beskyttet mot viruset. Vi var jo et av de landene som hadde lavest dødelighet gjennom denne perioden», sier Solberg.
Nå vil Høyre-lederen at Norge igjen skal bli verdensledende. Denne gangen handler det om seinskader etter covid-19.
Hvorfor er sykefraværet blant helsepersonell høyere enn i 2020?
Sykefraværet har økt kraftig siden 2020. Bare det siste året har det blitt 6400 flere uføretrygdede i Norge. Ved utgangen av 2023, sto 685.000 mennesker mellom 20 og 66 år utenfor arbeid eller utdanning.
Erna Solberg viser til flere rapporter fra forskere som hevder at seinskader fra covid-19, såkalt «long covid», kan være årsaken til mye av økningen i sykefraværet de siste årene.
Kjøp billetter til boklansering her!