Slepebåter trekker lektere fullastet med kull på Mahakam-elven i Samarinda i Indonesia den 19. desember 2022. Foto: Dita Alangkara / AP / NTB.

Kun 10 av de nesten 200 landene som i henhold til Paris-avtalen skulle levere nye nasjonale klimaplaner med oppdaterte utslippsmål innen FNs tidsfrist den 10. februar, leverte planene i tide.

Blant G20-landene holdt USA, Storbritannia og Brasil tidsfristen, heter det i en AFP-melding som er offentliggjort av France 24.

Blant andre land som holdt fristen, er Emiratene, Ecuador, New Zealand, Andorra, Sveits og Uruguay. Kina, India og EU-landene glimrer med sine fravær.

USAs løfte er i stor grad symbolsk, og ble gitt før president Donald Trump beordret Washington ut av Paris-avtalen.

Donald Trumps avvikling av klima­politikken i USA etterlater resten av verden en smule i villrede. Andre store land er nå «under press for å vise lederskap», skriver AFP.

Paris-avtalen er i teorien ambisiøs:

Under klimaavtalen skal alle land oppgi et høyere samlet tall for kutt i klimautslipp innen 2035, samt en detaljert plan for hvordan dette skal oppnås.

Men sanksjonsmidlene mangler:

Det er ingen straff for å sende inn mål for sent, formelt kalt nasjonalt fastsatte bidrag.

De er ikke juridisk bindende, men fungerer som et ansvarlighetstiltak for å sikre at landene tar klimaendringene på alvor og gjør sitt for å nå Paris-målene.

Den politiske klimaaktivismen er på vikende front:

Den trege responsen vil ikke dempe frykten for en mulig tilbakegang i klimaarbeidet, ettersom lederne sjonglerer med Trumps tilbakekomst og andre konkurrerende prioriteringer, fra budsjett- og sikkerhetskriser til valgpress.

Klimaaktivister og store deler av opinionen i Vesten tror at verden befinner seg i en klimakrise, at dette skyldes menneskelige utslipp av CO2 og andre klimagasser, samt at en katastrofal oppvarming av jorden kan unngås hvis de menneskelige utslippene reduseres radikalt.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.