Stavanger kommune vil at det nye Rådhuset i Stavanger skal bli blant Norges smarteste bygg. Men ett av innkjøpene var «i smarteste laget».

Det dreier seg om to avanserte vaskeroboter, som gjør alt selv. Robotene kan til og med ta heisen mellom etasjene.

Men nå viser det seg at de rådyre vaskerobotene ikke kan brukes allikevel, skriver Stavanger Aftenblad. Dette bekreftes av Rune Kommedal, leder for utbyggingsavdelingen i Stavanger kommune.

Dette av hensyn til sikkerheten i bygget.

– Vi må erkjenne at kommunen her tok en for kjapp beslutning da denne bestillingen ble gjort. Disse robotene er utstyrt med kamera. De kan lese hvor de er i bygget, sier Kommedal.

– Spørsmålet blir da hvem som kan se hva og hvem som eventuelt kan åpne for hvem. Det ville i tilfelle bli mulig for uvedkommende å komme seg inn i heisen sammen med roboten, og dermed skaffe seg adgang til soner i bygget de ikke skal ha tilgang til.

Problemet ble oppdaget ved en sikkerhetsanalyse av det nye Rådhuset. Robotene er innkjøpt fra et kinesisk selskap.

– Er opprinnelseslandet også et moment i sikkerhetsvurderingen?

– Det er risikoen for åpning av soner som skal være lukket for uvedkommende som er hovedbegrunnelsen her. Dermed ville heller ikke maskinerer fra andre land enn Kina kunne brukes, sier Kommedal.

Selv om robotene ennå ikke er levert kan de ikke avbestilles. Kommedal kan ikke svare på om innkjøpet tilfredsstiller regelverket for offentlige anskaffelser.

– Det kan jeg ikke kommentere nå, før rapporten vi har bestilt fra Rogaland Revisjon, foreligger, sier Kommedal.

Anslaget for kostnadene til Rådhuset var i 2018 på 260 millioner kroner. I vår hadde anslaget økt til 580 millioner kroner. Ytterligere økninger i kostnaden kan ikke utelukkes.

Men uansett er det noen gode nyheter: Stavanger kommune lover at Rådhuset skal fullføres som regionens første fossilfrie byggeplass.

Anleggsmaskiner skal benytte biodiesel. Arbeidsutstyr er elektrisk. Hele bygget er planlagt slik at kommunen skal nå sine ambisiøse klimamål.

Utslipp av klimagasser skal ned med hele 80 prosent innen 2030. Det er ukjent om disse målene bidrar til kostnadsøkningene.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.