NTB

Tre personer er pågrepet i Sverige, anklaget for grove folkerettsbrudd som skal ha blitt begått i Syria i 2012, opplyser svensk påtalemyndighet.

Fem personer er også pågrepet i Tyskland, opplyser tysk påtalemyndighet onsdag formiddag.

Blant de fem pågrepne i Tyskland er fire statsløse syriske palestinere og en syrisk statsborger.

– De er sterkt mistenkt for drap og drapsforsøk på sivile, noe som utgjør forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser, opplyser Tysklands føderale påtalemyndighet i en uttalelse.

Sivile demonstranter drept

Fire av dem som er pågrepet i Tyskland, har vært tilknyttet den væpnede militsen Free Palestine Movement siden 2011, ifølge den tyske påtalemyndigheten. Militsen kontrollerte den palestinske flyktningleiren Yarmouk, som i praksis var en bydel i den syriske hovedstaden Damaskus.

Blant forbrytelse de pågrepne anklages for å ha deltatt i, er den voldsomme innsatsen mot fredelige demonstrasjoner mot syriske myndigheter i nettopp Yarmouk 13. juli 2012. Seks personer ble drept da det ble skutt mot de sivile demonstrantene.

Tysklands føderale påtalemyndighet anklager også noen av de pågrepne for å alvorlig og gjentatt mishandling av sivile fra Yarmouk fra 2012 til 2014.

Europeisk samarbeid

Pågripelsene er et resultat av samarbeid mellom svensk og tysk påtalemyndighet og politi, med støtte fra Europol og Eurojust.

Flere andre land har bistått i etterforskningen.

– Takket være et godt samarbeid med fremfor alt Tyskland, Eurojust og Europol har vi nå kunnet pågripe de mistenkte, sier aktor Ulrika Bentelius Egelrud i påtalemyndigheten i Sverige, som ikke har flere detaljer om identiteten til de siktede.

De pågrepne i Sverige må fremstilles for fengsling innen lørdag klokka 12.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.