Den norsk diplomaten Leni Stenseth er blant de saksøkte når 100 israelere går til sak mot FNs hjelpeorganisasjon UNRWA i New York. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier Norge tar sterkt avstand.

– Vi tar sterkt avstand fra angrepet på UNRWA og deres ansatte, inkludert den norske diplomaten som tidligere har vært nestleder i organisasjonen, sier Barth Eide.

Leni Stenseth var nestleder i UNRWA fra 2020 til 2023. Hun er blant dem som blir saksøkt.

UNRWA, som er FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, anklages for å ha bidratt til Hamas’ militære operasjoner – deriblant terrorangrepet mot Israel 7. oktober. 100 israelere har derfor gått til søksmål mot organisasjonen og en rekke av dens diplomater.

– Anklagene mot enkeltindivider skjer samtidig som UNRWA utsettes for en politisk motivert kampanje, som har som mål å svekke organisasjonen, sier Barth Eide.

Bevis?

Barth Eide er kategorisk. Men onsdag offentliggjorde Israel bilder av en palestiner. Leger uten grenser sa Fadi al-Wadiya ble drept mens han var på vei til jobb på sykkel. Men den samme al-Wadiya hadde i 15 år fungert som rakettekspert for Islamsk hellig krig. Det er slik terrorstaten på Gaza har fungert. Folk har hatt doble roller. Det åpner for en stor nedside for hjelpeorganisasjonene og især UNRWRA som har drevet Gaza sammen med Hamas.

Det skal ikke stor fantasi til å forestille seg at Israel vil finne arkivmateriale over samarbeidet mellom FN og Hamas-myndighetene. Det kan by på flere overraskelser.

Israelere har tidligere vunnet frem for domstoler i New York med gigantsøksmål etter terroraksjoner. PLO ble tvunget til å betale et stort beløp til de etterlatte etter en terroraksjon. Det samme kan skje nå. De 100 israelerne har saksøkt FN for 10 milliarder kroner.

 

Leger uten grenser sa at ansatt ble drept av israelerne

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.