LO mener at ekstremismekommisjon går for langt i å likestille ekstremisme fra venstresiden med høyreekstremisme.

– I et norsk perspektiv er det ingen tvil om at vold, drap og trusler har kommet fra høyreekstreme. En sånn falsk balanse er med på å underspille trusselen fra ytre høyre, sier Julie Lødrup, førstesekretær i LO til FriFagbevegelse.

LO har gitt sin høringsuttalelse til den foreløpige rapporten fra ekstremismekommisjon, og de mener at nær sagt all politisk vold og terror som er utført i Norge de siste hundre årene, er gjennomført av høyreekstreme.

LO bruker Storbritannia som eksempel i høringssvaret. De refererer til at den konservative regjeringa har prøvd seg på å bruke ekstremismebegrepet om en miljøorganisasjon som Greenpeace, mot Palestina-aktivister og også mot antifascister.

I verste fall kan «ekstremismebekjempelse» sette dem som bekjemper fascismen i bås med dem som faktisk utgjør en fascistisk fare, skriver LO i høringssvaret. Noe de også mener at rapporten gjør enkelte steder.

– Det er farlig for ytringsfriheten når legitime mål og virkemidler settes i samme bås som ekstremisme, sier Lødrup.

LO advarer nå om at ytre høyres fremgang under valget til nytt EU-parlament tidligere i sommer, kan sette dem i et mer positivt lys.

– Ytre høyre vil kunne sette agenda og dra sentrum mot høyre i EU-parlamentet. Det kan bety en renvasking av ytre høyre, sier Julie Lødrup.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.