NTB

FN-representanter skal ha gitt Israel beskjed om at FN innstiller hjelpearbeidet over hele Gaza hvis ikke strakstiltak innføres for å beskytte hjelpearbeidere.

Det melder nyhetsbyrået AP tirsdag med henvisning til to ikke navngitte FN-kilder.

I et FN-brev som ble sendt til høytstående israelske representanter denne måneden sto det at Israel må sørge for at FN-ansatte kan ha direkte kommunikasjon med israelske styrker på bakken i Gaza.

Dette er ett av flere tiltak FN mener Israel umiddelbart må innføre for å sørge for at hjelpearbeiderne er bedre beskyttet, ifølge kildene.

De uttaler seg anonymt til AP om det som beskrives som pågående forhandlinger med israelske myndigheter. Kildene påpeker at det ikke er tatt noen endelig beslutning om å innstille hjelpeoperasjonene på Gazastripen, og at samtalene med Israel pågår.

FNs matvareprogram har fra før innstilt leveransene av nødhjelp fra en USA-bygget brygge i Gaza av sikkerhetshensyn. Israelske militærtjenestemenn har ikke svart på APs forespørsel om kommentar til saken.

Israel har tidligere erkjent at noen av deres angrep har rammet hjelpearbeidere, blant annet et angrep i april som drepte sju ansatte i World Cewntral Kitchen. Samtidig har de også avvist anklager om andre angrep.

Den vanlige prosedyren i konfliktsoner er å ha direkte kontakt mellom FN og de krigførende parter, slik at man kan beskytte hjelpearbeidere fra angrep. Dette har i stor grad ikke skjedd i Gaza, og FN og hjelpearbeidere har også klaget over lovløshet og manglende beskyttelse i Gaza.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.