En nylig offentliggjort video avslører at en mistenkt spion fra Saudi-Arabia filmet US Capitol og nasjonalmonumentet bare måneder før al-Qaida bestemte seg for hvilke mål som skulle rammes under terrorangrepet 11. september.

Omar al-Bayoumi, som er anklaget for å være etterretningsagent for Saudi-Arabia, er mannen i videoen fra 1999 som viser US Capitol-bygningen og Washington-monumentet. Det var CBS News’ «60 Minutes» som avslørte videoen.

Omar al-Bayoumi er en saudiarabisk statsborger som knyttes til to av 11. september-kaprerne i USA. Informasjon fra FBI fra før angrepene viser at han var en saudiarabisk etterretningsagent og skal ha gitt betydelig støtte til kaprerne Nawaf al-Hazmi og Khalid al-Mihdhar ved deres ankomst til USA.

Mens den amerikanske regjeringen har hevdet at al-Qaida handlet alene den 11. september, sier den pensjonerte FBI-agenten Richard Lambert at videoen er et stadig sterkere bevis på at terrorgruppen hadde hjelp av den saudiske regjeringen.

Opptakene viser al-Bayoumis reise til Washington D.C. der den saudiske statsborgeren henvender seg til sine «brødre» mens han lover å undersøke hovedstaden.

– Jeg skal dra dit, og jeg skal rapportere, sier al-Bayoumi mens han peker mot monumentene. – Jeg skal rapportere til dere i detalj om hva som finnes der.

Al-Bayoumi refererer også til en «plan» i videoen og sier at flyplassen ligger i nærheten. Han filmer også to saudiske diplomater med kjente bånd til al-Qaida, noe saudiske myndigheter bestrider. Filmingen skal ha tatt flere dager.

Video shows what a Saudi national filmed before the 9/11 terror attacks | 60 Minutes.

Lambert, som nå er konsulent i saken som familiene til ofrene for 11. september 2001 har anlagt for å holde Saudi-Arabia ansvarlig for terrorangrepet, sa at videoen kan ha hjulpet al-Qaida med å velge noen av sine mål.

Etterforskerne har lenge trodd at det tiltenkte målet til United Airlines Flight 93 var US Capitol, før passasjerene gjorde opprør mot kaprerne, noe som førte til at det til slutt styrtet på et jorde i Shanksville i Pennsylvania.

Det er fortsatt uklart om amerikanske tjenestemenn har studert videoen nøye, som al-Bayoumi og den saudiske regjeringen har hevdet bare var en turistvideo, skriver New York Post.

Tidligere visedirektør i CIA Michael Morell sa søndag at det var tydelig at al-Bayoumi spionerte på Capitol-bygningen i videoen, som han innrømmer at han ikke hadde sett før «60 Minutes»-reportasjen.

Den pensjonerte FBI-agenten Ken Williams, som arbeidet med etterforskningen av 11. september 2001, stilte spørsmål ved hvorfor det har tatt mer enn 20 år før videoen dukket opp, etter at den ble overlevert til USA etter en britisk razzia mot Al-Bayoumis bolig i Storbritannia i 2001.

Båndet ble offentliggjort i forrige uke i en føderal domstol i forbindelse med saken mot Saudi-Arabia.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.