I en mye omtalt podcast med tech-milliardærer sa Trump at han på dag én vil gi utenlandske studenter som fullfører universitetet et green card, rett til å bli i USA, ut fra tanken om å ta vare på talentene. Men ikke alle er like begeistret. Amerikanere synes det er nok konkurranse som det er fra utlendinger, og at disse ikke bør få det enda lettere.

Dette er helt nye toner fra Trump, som sier han skal starte det mest omfattende deporteringsprogram i nasjonens historie.

«Det jeg ønsker å gjøre, og det jeg vil gjøre, er at hvis du uteksamineres fra en høyskole, mener jeg at du automatisk bør få et green card som en del av vitnemålet ditt, slik at du kan bli værende i landet. Og det inkluderer junior colleges også, alle som uteksamineres fra et college. Du går der i to eller fire år,» sa han, og lovet å ta tak i dette problemet fra første dag.

Han sa at han kjenner til historier om folk som uteksamineres fra de beste collegene og ønsker å bli i USA, men som ikke får visum, noe som tvinger dem til å reise tilbake til hjemlandet, og nevnte spesielt India og Kina. Han sa at de blir mangemilliardærer og sysselsetter tusenvis av arbeidere.

«Du trenger en gruppe mennesker som kan jobbe for selskapet ditt», sa Trump. «Og de må være smarte mennesker. Ikke alle kan være mindre enn smarte. Du trenger briljante mennesker.»

I en uttalelse som ble sluppet noen timer etter at podcasten ble lagt ut, sa kampanjens pressesekretær Karoline Leavitt: «President Trump har skissert den mest aggressive screeningprosessen i USAs historie, for å utelukke alle kommunister, radikale islamister, Hamas-tilhengere, USA-hatere og offentlige anklagere. Han mener at vi først bør beholde de dyktigste nyutdannede som kan gi viktige bidrag til USA, etter at en slik screening har funnet sted. Dette vil bare gjelde de mest gjennomtestede universitetsutdannede som aldri vil underby amerikanske lønninger eller arbeidere.»

Karoline Leavitt følte nok behov for å berolige Maga-folket. Dette var nye toner.

Trump vil gjerne vinne og favne så bredt som mulig. Men det er noen usynlige grenser han ikke kan krysse. Da mister han grunnfjellet, og uten dem kan han ikke vinne. Da går lufta ut av ballongen.

Valg av visepresidentkandidat vil si noe om hvor Trump legger seg.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.