Pfizers hovedkvarter i New York. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB.

Den amerikanske delstaten Kansas saksøker Pfizer for uriktige opp­lysning­er i markeds­føring­en av ­vaksinen mot covid-19 som «trygg», til tross for at det farma­søytiske selskapet visste at den hadde alvorlige bi­virkning­er.

Ifølge Kansas’ statsadvokat Kris Kobach har Pfizer brutt delstatens lov om beskyttelse av forbrukerne, melder Fox Business.

«Pfizer villedet offentlig­heten om at de hadde en ‘trygg og effektiv’ COVID-19-vaksine», hevdes det i det 69 sider lange søksmålet som mandag ble brakt inn for distrikts­retten i Thomas County.

«Pfizer sa at covid-19-vaksinen var trygg, selv om de visste at covid-19-vaksinen var forbundet med alvorlige bivirkninger, inkludert myokarditt og perikarditt, mislykkede graviditeter og dødsfall. Pfizer skjulte denne kritiske sikkerhetsinformasjonen for offentligheten», hevder søksmålet.

Delstaten anfører også misvisende opplysninger om at vaksinen var «effektiv»:

«Pfizer sa at covid-19-vaksinen var effektiv, selv om de visste at covid-19-vaksinen avtok over tid og ikke beskyttet mot covid-19-varianter. Pfizer skjulte denne kritiske informasjonen om effektiviteten for offentligheten», står det.

Basert på disse uriktige opplysningene tjenete Pfizer 75 milliarder dollar på to år, heter det i søksmålet mot selskapet.

Delstaten mener at Pfizer har prøvd å slette sine spor:

I søksmålet hevdes det at Pfizer brukte ulike metoder for å «skjule kritiske data» knyttet til vaksinens «sikkerhet og effektivitet», blant annet ved hjelp av konfidensialitets­avtaler, en forlenget tidslinje og ødeleggelse av kontroll­gruppen som deltok i vaksine­forsøket.

«Fordi Pfizer avblindet den opprinnelige kontroll­gruppen og tillot dem å motta Pfizers covid-19-vaksine, kan ikke Pfizer, offentlige myndigheter og uavhengige forskere fullt ut sammenligne sikkerheten og effekten av Pfizers covid-19-vaksine mot uvaksinerte individer», hevder søksmålet.

Det rettes også kritikk mot metodikken i utprøvingen av vaksinen, samt for ikke å ha spilt med åpne kort overfor amerikanske helse­myndigheter:

«Da Pfizer kunngjorde at FDA hadde godkjent Pfizers covid-19-vaksine for akutt bruk, opplyste ikke Pfizer om at studien bare inkluderte friske personer og ekskluderte usunne personer», hevder søksmålet.

Pfizer opptrådte ikke i god tro, påstår delstaten:

«Pfizer ga fremstillinger om covid-19-vaksinens sikkerhet med viten og vilje eller med grunn til å vite at de ikke hadde et rimelig grunnlag for å hevde at den var trygg for personer som hadde blitt diagnostisert med covid-19, som hadde nedsatt immunforsvar, eller som var gravide eller ammet», heter det i påstanden.

Selv avviser Pfizer søksmålet og hevder at det er grunnløst, skriver Fox Business. Selskapet påberoper seg å sette pasient­sikkerheten høyest.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.