Kina har industriell overkapasitet og forsøker dumpe varer på utenlandske markeder, som naturlig nok forsvarer seg mot dumpingpriser med tollsatser. Men Norges utenriksminister Espen Barth Eide har ingen forståelse for at landene vil bevare sine arbeidsplasser. Han er mer opptatt av å forsvare Kina.

Det gjør han mest effektivt med å true med Trump. Hvis Trump blir valgt opphører frihandelen. Da dør Verdens handelsorganisasjon.

Slik snakker en utenriksminister som ikke er opptatt av norske arbeidsplasser, men fungerer som diplomat for Kina.

Verdens handelsorganisasjon (WTO) kan gå fra syk til døende hvis Donald Trump igjen blir president i USA, mener utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

– Det er den mest alvorlige krisen i organisasjonens historie, sier utenriksministeren til Dagens Næringsliv.

Organisasjonen jobber for å bryte ned tollbarrierer og for å holde orden på verdens frihandel. Men de siste årene har en del av utviklingen i verden gått motsatt vei.

Både USA og EU har for eksempel åpnet for å innføre svært høy toll på kinesiske elbiler.

– Kinas vekst har gjort at USA har gått fra å være frihandelens fyrtårn og største forsvarer til å bli dens største motstander, sier Eide.

Kina har på sin side klaget USA inn til WTO for blant annet konkurransevridende subsidiering av elbilindustrien.

Noe av problemene i WTO skyldes at USA har satt et ankeorgan i organisasjonen ut av spill. Eide tror dette vil være løst i desember dersom Joe Biden vinner presidentvalget i USA.

Skulle derimot Donald Trump vinne valget, mener han WTOs framtidsutsikter er dårlige.

– Da er organisasjonen enda mer syk, da nærmer den kroniske lidelsen seg terminaltilstand. Nå er den på «life support», sier Eide til DN. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.