AfD-lederne Alice Weidel og Tino Chrupalla jubler etter å ha sett en prognose for resultatet av EU-valget i Berlin den 9. juni 2024. Foto: Joerg Carstensen / DPA via AP / NTB.

En valgdagsmåling fra EU-valget som ble offentliggjort da valg­lokalene i Tyskland stengte klokken 18, tyder på at AfD blir det nest største partiet med 16 prosents oppslutning, to prosent­poengs ledelse over sosial­demokratiske SPD.

Hvis prognosen holder, betyr det en psykologisk viktig seier for AfD, som har fått redusert oppslutning etter en massiv kampanje mot partiet det siste halvåret.

I henhold til målingen blir unionspartiene CDU/CSU størst med 30 prosent. De grønne går kraftig tilbake sammenlignet med forrige valg og er fjerde størst på målingen med 12,5 prosent. Sahra Wagenknechts nye venstrepopulistiske partiet går med sine 6 prosent forbi det fridemokratiske partiet FDP, som deltar i Olaf Scholz’ regjering.

Grafikk: Die Welt.

AfD ligger dermed an til et klart bedre resultat enn ved forrige EU-valg, men likevel dårligere enn man kunne ha forventet mot slutten av 2023, da partiet lå over tjue prosent på meningsmålingene.

For sosialdemokratene er det selvransakelsens time som er kommet.

Die Welt skriver:

SPDs generalsekretær Kevin Kühnert beskrev partiets resultat som bittert. «Dette er et tøft nederlag for oss i dag», sa han på ARD TV. «Vi må se etter våre egne feil.» Man skal ikke lete etter syndebukker, men resultatet må håndteres på en ærlig måte.

CDU benytter sjansen til å utnytte resultatet innenrikspolitisk:

CDUs generalsekretær Carsten Linnemann oppfordret forbundskansler Olaf Scholz til å endre kurs eller bane vei for nyvalg i Tyskland. «Han må virkelig stille seg selv spørsmålet: Hvis han blir kritisert, fører han da virkelig en politikk for folket her? Hvis ikke må han rydde veien, for eksempel med et tillitsvotum,» sa Linnemann på ZDF TV.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.