NTB

Britiske MI6 lyktes i å rekruttere to kinesiske myndighetsansatte som spioner for den britiske regjeringen, ifølge kinesiske myndigheter.

Det opplyser Kinas departement for statssikkerhet i en uttalelse mandag. Det oppgis ikke hvilket myndighetsorgan de to, som er et ektepar, jobbet i. Departementet legger til at saken er under etterforskning.

Den ene spionen, som bare er omtalt med etternavnet Wang, studerte ifølge departementet i Storbritannia i 2015, og ble den gang invitert med på middager og turer som MI6 i hemmelighet sto bak.

Han har ifølge kinesiske myndigheter «et sterkt pengebegjær», og ble lurt til å takke ja til en godt betalt deltidsstilling før MI6 kontaktet ham for å jobbe for britiske myndigheter med lovnader om enda høyere lønn og også sikkerhetsgarantier.

Etter å ha fått spionasjeopptrening ble Wang så beordret til å returnere til Kina for å innhente informasjon om den kinesiske regjeringen, ifølge departementet. Videre heter det at Wang ble overbevist til å gjøre kona som jobbet i et «sentralt myndighetsorgan» til spion for dobbel lønn. Kona, som omtales med etternavnet Zhou, gikk etter hvert med på opplegget, ifølge kinesiske myndigheter.

Kina og Storbritannia har i flere måneder rettet spionasjeanklager mot hverandre.

I januar het det fra kinesiske myndigheter at MI6 hadde brukt en utlending i Kina til å innhente hemmelig informasjon. Storbritannia siktet i april to personer for å ha gitt skadelig informasjon til Kina, og i mai ble tre personer siktet for å ha bistått Hongkongs utenlandske etterretningstjeneste i Storbritannia.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.