Når noen blir døpt, er det alltid så tydelig at det virkelig skjer noe. Noe endrer seg. Noe uforklarlig og helt fantastisk – ja, guddommelig! – skjer. Og ikke sjelden finner jeg meg selv i å merke at det lille barnet som er døpt forstår mye mer av dåpen enn vi voksne. Det vises i barnets øyne.

Det er som om barnet forstår at dåpen er et vannskille, no pun intended. Det er et før og et etter – og livet vil aldri bli det samme igjen.

Dåp er forhold. Dåpen blir det synlige tegnet, den klare handling, hvor forholdet mellom mennesket og Gud bekreftes. Hvor vi er forent med Kristus og hvor Gud lover å være med oss, uansett hva som skjer. Der alt forandrer seg. Der vi blir født på ny.

Velkommen til å lytte til våre tanker før søndagen!

 

1. søndag i treenighetstiden

Det var en mann som het Nikodemus. Han var fariseer og en av jødenes rådsherrer. Han kom til Jesus om natten og sa: «Rabbi, vi vet at du er en lærer som er kommet fra Gud. For ingen kan gjøre de tegnene du gjør, uten at Gud er med ham.» Jesus svarte: «Sannelig, sannelig, jeg sier deg: Den som ikke blir født på ny, kan ikke se Guds rike.» «Hvordan kan en som er gammel, bli født?» sa Nikodemus. «Kan noen komme inn i mors liv igjen og bli født for andre gang?»  Jesus svarte: «Sannelig, sannelig, jeg sier deg: Den som ikke blir født av vann og Ånd, kan ikke komme inn i Guds rike. Det som er født av kjøtt, er kjøtt, men det som er født av Ånden, er ånd. Undre deg ikke over at jeg sa til deg: ‘Dere må bli født på ny.’ Vinden blåser dit den vil, du hører den suser, men du vet ikke hvor den kommer fra, og hvor den farer hen. Slik er det med hver den som er født av Ånden.»

Joh 3, 1-8

Serien The Chosen, som du kan streame gratis via denne linken, inneholder samtalen mellom Jesus og Nikodemus i den syvende episoden av første sesong:

YouTube:

Podbean:

 

Facebook: https://www.facebook.com/Document.no/
Instagram: https://www.instagram.com/document.no/
Twitter / X: https://twitter.com/DocumentNo
Rumble: https://rumble.com/c/DocTV
Spotify: https://open.spotify.com/show/592cZPmSg1TCPRBpToJy2h
Podbean: https://documentno.podbean.com/
Google Podcasts: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9mZWVkLnBvZGJlYW4uY29tL2RvY3VtZW50bm8vZmVlZC54bWw?fbclid=IwAR2wdVmh_WUe9CYVZgBO-4KF1GVGNL3esuyxDjreANUp4ooGH50ZPVYC9xQ

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.